Otkazane sve NBA utakmice do kraja novembra

27. 10. 2011, 16:57 - Sport

Komesar najjače košarkaške lige svijeta NBA lige David Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon posljednjeg u nizu neuspješnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova.

Komesar najjače košarkaške lige svijeta NBA lige David Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon posljednjeg u nizu neuspješnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova.

Time je propala mogućnost odigravanja cjelokupne NBA sezone.

"Imali smo zajednička nadanja, ali u svjetlu propasti novih pregovora cjelokupna sezona neće se odigrati ni pod kojim okolnostima. Nije praktično, moguće niti pametno imati puno sezonu sada", komentarisao je Stern, koji je prethodno otkazao prve dvije sedmice nove sezone koja je trebala početi 1. novembra.


"Sada trebamo procijeniti koliko je velika šteta. Obje strane teško su oštećene. Količina dolara koje su vlasnici izgubili je nevjerovatna, kao i količina novca koju su izgubili vlasnici", dodao je čelni čovjek NBA lige.


Vlasnici i dalje inzistiraju na raspodjeli prihoda 50-50, dok se Igračko udruženje ne spušta ispod 52,5% u njihovu korist. Sporna je dakle raspodjela nekih 100 miliona dolara godišnje koje se nijedna strana ne želi odreći.


Posljednja skraćena NBA sezona odigrana je 1999. godine. Tada je umjesto 82 predviđene, svaka ekipa odigrala 50 utakmica u regularnom dijelu sezone. Spomenuta sezona nije započela do početka februara, a vlasnici i igrači dogovorili su novi kolektivni ugovor tek u januaru.


(Totalsport)

Tagovi: lockout, NBA,

Vezane vijesti

New Team
TRADE: Mavsi 'trejdali' Barnesa za vrijeme utakmice

Dallas Mavericksi rasprodali su sve što su mogli, nakon Wesa Mattewsa, DeAndre Jordana i Dennisa Smitha Jr. koji su preselili u New York u zamjeni za Kristapsa Porzingi...

New Team
Bjelica se predomislio, Sixersi otpali

Srpski krilni igrač sve je dogovorio sa Sixersima prvih dana prijelaznog roka, međutim otkada je prošao morat...

New Team
Nurkić ostaje u Blazersima, LaVine pokupio 80 milijuna

Neizvjesnost oko ostanka Jusufa Nurkića u Portlandu trajala je tjedan dana. Nurkić je bio restriktivan slobodan igrač, Blazersi su čekali da li će netko ponuditi ugovor i...

New Team
Kraljevsko finale: James srušio snove mladih Celticsa

LeBron James najbolji je košarkaš današnjice, jedan od najboljih svih vremena, a sada i osmu godinu zaredom finalist NBA lige! U sedmoj ut...