Pokušaj namještanje meča Olimpica i Metalleghea

10. 05. 2017, 07:42 - Kladionica

Olimpic - Metalleghe Olimpic - Metalleghe

Dok Premijer liga BiH ulazi u posljednju, vrlo uzbudljivu fazu, pokušaj namještanja utakmice, nedavno zabilježen na audio snimku, bacio je sjenu na regularnost takmičenja, ali i kvalitet ovog sporta u BiH.

"Saslušaj me. Znači, ne moraš sad ti..., samo laganini idi na centaršut, tako da ti imaš cenera".

Ovako je golman i kapiten prvoligaškog Olimpica dobio ponudu da odigra lagano i doprinese protivničkom timu. Ponudu mita od deset hiljada maraka, kaže, dobio je neposredno pred meč sa Metallegheom, koji se uz ovaj tim bori za opstanak u Premijer ligi BiH.

"Ispričao je da se šalio. Mislim, ko god je poslušao audio snimak vidi da je on mene u više navrata pokušao da nagovori na to i svaki put sam ja njemu dao do znanja da ne želim da izgubim svoj obraz, pogotovo pred kraj svoje karijere. Kako sam počeo, tako ću i završiti, časno i pošteno", kaže Dejan Bandović, kapiten Olimpica.

Dejan Bandović je, pored iskusnog čuvara mreže, ovih dana postao heroj koji je sačuvao i svoj i obraz kolega. Kaže, on je uradio svoje, ostalo je do Saveza. Vjeruje kako je i ranije sličnih situacija bilo, ali da sada postoje i konkretni materijalni dokazi. O namještanju utakmica su pred sutrašnji meč finala Kupa BiH govorili i fudbaleri Sarajeva i Širokog Brijega. Iako različitih očekivanja u pogledu rezultata, u vezi sa ovim su ipak složni.

"Mi definitivno ne trebamo da trošimo energiju i razmišljamo o tome. Iskreno, žao mi je što se to uopće dešava, ali tu je Savez, ljudi koji su kompetentni za to, a na nama je da se koncentriramo na zeleni travnjak", poručuje Ivan Sesar, fudbaler NK Široki Brijeg.

"Mi treba da igramo fudbal, mi smo sportisti i trebamo promovisati taj sport u najboljem svjetlu, da budemo slika i prilika svim tim ljudima koji nas gledaju preko malih ekrana, a najbolje bi bilo to prepustiti ljudima koji su kompetentni za takve stvari", dodaje Adi Adilović, fudbaler FK Sarajevo.

Aktuelni slučaj mogao bi značiti početak liječenja brojnih doformiteta u bh. sportu, kažu nadležni. Iz FK Olimpic traže i reakciju Nogometnog saveza BiH, od kojeg traže da ispita i prethodni dio, ali obrati pažnja na završnicu sezone. Reakcije saveza još se čekaju.

Borba za šampiona Premijer lige u svojoj završnici ostaje neizvjesna i uzbudljiva. Međutim, afera audio snimka vezana za opstanak, baca sjenu na kompletnu ligu sa pitanjem - mogu li ljepote i čari ovog sporta ostati imune na novac?

Vezane vijesti

New Team
Švedska u šoku, utakmica otkazana zbog pokušaja namještanja

"Ovo je ozbiljan napad na švedski nogomet. Nikada, nikada nećemo dozvoliti da se tako nešto dogodi," kazao je glavni tajnik Švedskog nogometnog s...

New Team
Japanski teniser doživotno suspendovan zbog namještanja

Mitsuhashi, koji je najbolji renking karijere imao 2009. kada je bio 295. teniser svijeta, kažnjen je i sa 50,000 dolara.  Istragom Jedinice teniskog integriteta...

New Team
Pokušaj namještanje meča Olimpica i Metalleghea

"Saslušaj me. Znači, ne moraš sad ti..., samo laganini idi na centaršut, tako da ti imaš cenera". Ovako je golman i kapiten prvo...

New Team
Pokrenuta istraga o namještanju meča između B tima Barcelone i Eldensea

Porazom je tim Eldensea izgubio i teoretske šanse za opstanak u trećoj španskoj ligi, a uprava tog kluba je donijela odluku o prekidu svih aktivnosti prvog tima s...