RAK povukao odluku o cenzuri stranica za online klađenje

21. 02. 2013, 19:00 - Kladionica

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) stavila je van snage naredbu internet provajderima.

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) stavila je van snage naredbu internet provajderima o zabrani pristupa inozemnim web-stranicama za online klađenje.

Odluka o povlačenju zabrane pristupa inozemnim stranicama za online klađenje donesena je nakon pisanja našeg portala i pritiska dijela javnosti zbog uvođenja cenzure na internetu, što je bio presedan u našoj zemlji.

Iz RAK-a navode da se ovom odlukom sprečavaju potencijalni neželjeni efekti koje je naredba mogla polučiti, prije svega u smislu slobodnog pristupa internet sadržajima koji nisu sporni sa aspekta Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, a nalaze se na stranicama koje između ostalog pružaju i druge usluge putem interneta (reklame, istraživanja, igre bez kockanja i slično). Naredba je također mogla dovesti do negativnih posljedica davaocima pristupa internetu sa sjedištem u Republici Srpskoj, gdje su igre na sreću putem interneta regulisane na drugi način.

"U cilju sprečavanja eventualnih štetnih posljedica Agencija donosi predmetnu Odluku, istovremeno podsjećajući davaoce pristupa interneta da ih posjedovanje dozvole ne oslobađa obaveze poštivanja relevantnih zakonskih propisa u BiH u smislu uklanjanja sadržaja koje nadležni organi odgovarajućim odlukama oglase nezakonitim", navodi se u odluci RAK-a.

Da je ovakva odluka bila pogrešna bilo je jasno od trenutka kada je na adrese internet provajdera stigla odluka o onemogućavanju pristupa na 13 inozemnih web-stranica koje priređuju online klađenje. Odluka je donesena bez ikakve prethodne rasprave šire društvene zajednice i evidentno bez sagledavanja mogućih posljedica zabrane pristupa online sadržajima.

Ministarstvo finansija FBiH i Poreska uprava FBiH, koji su RAK-u naložili ovakvu odluku, moraju pronaći adekvatniji način kontrole online klađenja i klađenja uopće. Kako smo ranije pisali, novi Zakon o igrama na sreću na nivou FBiH trebao bi biti donesen u junu ove godine, čime će online klađenje biti legalizovano. Na nadležnim institucijama ostaje da novi Zakon dosljedno primjenju i porez naplaćuju od svih firmi koje priređuju klađenje kojim stiču enorman profit.

Za početak, do usvajanja i primjene novog Zakona o igrama na sreću, Ministarstvo finansija FBiH i Poreska uprava moraju prestati gledati kroz prste kladionicima koje su nauštrb države izbjegle plaćanje čak 32 miliona i 250 hiljada KM poreza.

Prema spisku koji je objavila Poreska uprava FBiH, sedam kladionica duguje 32 miliona i 250 hiljada KM poreza.

Dugovanja kladionica:

Derby Bet Shop Mostar - 14.994.416,42 KM
Intersport kladionica Mostar - 11.656.086,84 KM
Remi Sportske kladionice Tuzla - 2.458.555,93 KM
Millenium Mostar - 2.405.095,13
Premier World Sport Čitluk - 529.207,40
Bet Live Novi Travnik - 125.882,42
Formula Posušje - 118.350,51

SiguranTip

Tagovi: Cenzura, RAK, online klađenje,

Vezane vijesti

New Team
Hrvatska ostala i bez Ivana Rakitića

"Ivan Rakitić je povrijeđen, a umjesto njega pozvan je kapetan Dinama Domagoj Antolić. Rakitić ima problema s Ahilovom tetivom i zato jučer nije igrao za Barcelonu&quo...

New Team
Hrvatska Bez Rakitića na Izrael i Mađarsku

"Rakitić je s popisa kandidata otpao zbog ozljede desnog lista zadobivene u nedjeljnom ligaškom ogledu svoje Barcelone i Villarreala, u kojemu je postigao i pogodak...

New Team
Rakitić propušta Villarreal i Rusiju

Liječnička služba Barcelone odmah je napravila potrebne pretrage te ustanovila težinu ozljede, zbog koje je Ivan Rakitić morao napustiti travnjak u dvoboju s bjeloruskim pr...

New Team
OtoBet nudi nevjerovatne bonuse za sve igrače

OtoBet, iako je relativno mlada kladionica u svijetu online klađenja, već je prepoznata po svojim nadprosječno visokim kvotama i ogromnim bonusima koje nudi svojim imgračima...