Exchange klađenje

Vodič za Klađenje

Šta je to exchange klađenje?

Exchange klađenje je specifičan oblik klađenja gdje se kladioničari klade između sebe, odnosno jedni drugima predstavljaju kladionicu, a ne protiv kladionice. Exchange klađenje funkcioniše slično kao berza, gdje se kvote formiraju na principima ponude i potražnje.

Gdje se kladiti na ovakav način?

Kladiti se na "exchange" način vrši se u online kladionicama koje nude ovakvu vrstu klađenja. Postoje kladionice (sajtovi) koji su namijenjeni isključivo za ovu vrstu klađenja, poput kladionice Betfair, ili drugih standardnih online kladionica, koje pored običnog klađenja nude i exchange ili "p2p (peer to peer)" klađenje. Kladionice koje nude ovu vrstu klađenja nisu onakve kakve su inače poznate, jer oni ne nude svoje kvote; one samo omogućavaju vama (igračima) da napravite svoje kvote za određene događaje i ponudite drugim igračima da se klade na događaje koje ste vi odabrali ili da igrate na događaje koej su drugi igrači postavili.
Sama kladionica zarađuje na način da uzima sebi procenat od transakcije koja se obavi kada se opkladite protiv drugog igrača. U Betfair kladionici procenat iznosi 5%, i odbija se od dobitka igrača. Regularne kladionice za sebe ostavljaju minimalan procenat od 10% tako da je ovaj oblik klađenja daleko povoljniji.

Terminologija

Bookmaker - osoba koja kreira kvote
Punter - osoba koja se kladi na date kvote
Lay - ponuđene kvote. Kada ste u ulozi kladionice vi kreirate kvote u nadi da određeni događaj koji ste izabrali i za koji ste napravili kvote neće proći
Back ili Buy - postavljanje opklade na kvotu koju je neko postavio. Ukoliko budete uspješni, osvajate sumu koja je jednaka ulog x kvota - 5% (procenat koji uzima kladionica kod koje se kladite).
Order - unesete ono na šta biste željeli da se opkladite i kada se pojavi takva ponuda vaša uplata postaje aktivna.

Detaljnije o ovoj vrsti klađenja

Sam način igranja vam ne može niko objasniti, i nećet shvatit sve o čemu se tu radi, dok sami ne isprobate. Na početku je dobro propratit dešavanja, i stavljati manje uloge dok se malo ne uhodate.

Kako ponuditi (lay) opkladu?

Prvo trebate naći događaj koji želite da ponudite drugim igračima u ulozi kladionice. Na primjer: Uzmete utakmicu Liverpool - Blackburn. Iako je Liverpool domaćin i favorit u ovoj utakmici, vi mislite da će Blackburn pobijediti. Dobro bi bilo da malo pogledate kako se kreću kvote na običnim kladionicama, prije postavljanja vaše. Sada, nakon što ste preletili malo kvote spremni ste ponuditi kvotu, npr. 2.30 na Liverpool i staviti minimalnu uplatu od 100€. Postavite svoju kvotu i čekate druge kladioničare. Vama je potrebno da jedan igrač uplati 100€ ili više njih u manjim iznosima (uplata ne smije preći postavljeni limit od 100€).

Kada se meč završi, slijedi ono najbitnije. Ako je Liverpool dobio, vi gubite iznos od 130€ (2.30x100-100). Ukoliko je Liverpool izgubio, zaradićete 100€, s tim da na dobitak plaća 5% provizije.
Također je moguće i mijenjati kvote. Ako ste ponudili kvotu 2.30 na Liverpool i ova ponuda ne dobije odgovor, potrebno je ponuditi malo više. Podići kvotu na, recimo, 2.40 ali i smanjiti limit na, primjerice, 80€.
Sve ovo može biti vrlo uzbudljivo, ali i može donijeti i odnijeti mnogo novca. Kao što smo već rekli, dobro je isprobati sistem sa manjim ulozima, jer kako kažu "Možete imati svo znanje ovog Svijeta, ali ako nemate iskustva, nemate ništa"

Kako prihatiti (back) opkladu?

Imate sigurnu opkladu, ali niste zadovoljni ponudom kvota. Recimo da je ponuda u kladionicama za X Italija - Francuska 2.80. Možda bi trebalo pogledati exchange kladionice i sigurno ćete naći kvote i od 2.90. Trebalo bi prihvatiti takvu uplatu. Procedura je ista kao i kod regularnih kladionica. Odaberete utakmicu stavite ulog i čekate da vidite ishod.

Ukoliko ipak niste zadovoljni ponudom možete postaviti "back" opciju. Šta to znači? Na primjer, kvote Vam nisu odgovarajuće, i da želite uplatu na X ali sa kvotama preko 3.10. Napravićete "back" uplatu na 3.10 kvotu sa potencijalnim ulogom (100€ na primer). Čekate dok se ne pojavi neko spreman da prihvati uplatu od 100€ na X na kvotu 3.10. Kada se neko pojavi uplata je prihvaćena i aktivna. Ako se pojavi neko spreman da prihvati 30€ na 3.10, onda se 30€ odbija od ponude a ostatak je aktivan (70€) i čeka sljedećeg igrača koji je spreman da prihvati uplatu na 3.10 do 70€.