Blackjack

Kasino

Šta je to blackjack

Jako popularna igra u kasinima, početnicima vrlo jednostavna za igrati i upravo ta prividna jednostavnost joj daje veliku čar. Ukoliko dobro savladate strategiju, možete znatno povećati svoju zaradu. Kod nas je poznata pod imenima 21, Ajnc ili Trentun u Dalmaciji. U Blackjacku svaki igrač igra jedino protiv djelitelja. Svaki igrač dobiva dvije karte. Cilj i igrača i djelitelja je dobiti ukupno 21 ili biti što bliže tom broju, bez da se prekorači. Ruka koja bude bliže 21 bez prekoračenja dobiva opkladu.

Kako se igra Blackjack

Blackjack osnovna pravila su vrlo jednostavna. Igra se samo protiv djelitelja. Cilj i igrača i djelitelja je postići zbroj karata od 21 ili što bliže tome broju, ali bez da se pređe 21. Djelitelj na početku dijeli dvije karte. Sve slikovne karte: Žandar, Dama i Kralj vrijede 10, AS vrijedi 1 ili 11, a ostale karte koliko piše na njima. Igrač može uzimati koliko god karata hoće da se približi 21, a djelitelj mora uzimati karte ukoliko ima manje od 17, a ukoliko ima više od 17 ne smije uzimati karte. Ukoliko je igrač bliži broju 21 od djelitelja, osvaja isplatu 1:1, u suprotnom djelitelj osvaja ulog. Ukoliko igrač i djelitelj imaju isto, ulog se vraća igraču. Ukoliko igrač prekorači 21 gubi opkladu, čak i ako je djelitelj prekoračio 21. Blackjack je najjača kombinacija karata, a čine je AS i slikovna karta (žandar, dama, kralj) i kad je igrač dobije odmah pobjeđuje i osvaja isplatu u omjeru 3:2, osim ako i djelitelj nema Blackjack kada se ulog vraća igraču.

Igrač također ima slijedeće mogućnosti. CIJEPANJE - ako imate prve dvije karte iste vrijednosti, možete ih podijeliti u dvije ruke i ulog se dupla, a djelitelj će dodati još po jednu kartu. Dvije ruke se tretiraju kao zasebne igre. DUPLANJE - kada dobijete prve dvije karte i smatrate da ćete dobiti dijelitelja sa slijedećom kartom možete duplati vašu okladu, tj. ulog se dupla, a vi možete tražiti još samo jednu kartu. OSIGURANJE - ukoliko djelitelj prvu kartu dobije ASA možete se osigurati protiv vjerovatnosti da dobije Blackjack. Ulog je polovica početnog uloga. Ukoliko djelitelj dobije Blackjack, osiguranje vam plaća 2:1, a osnovni ulog gubite, ukoliko djelitelj ne dobije Blackjack gubite opkladu, a normalna igra se nastavlja dalje.

Blackjack savjeti za uspješnije igranje

Blackjack je najuobičajenija igra u kasinima, međutim većina prosjećnih igrača je ne razumije i izbjegava jer ne poznaju osnovna pravila igre ili smatraju da su zarade kasina prevelike i da će izgubiti mnogo novca u krakom vremenu.

  • Ne oponašajte dijelitelja! Ako oponašate djelitelja, tj. uzimate kartu na 16, stojite na 17 i nikad ne cijepate ili duplate va očekivani gubitak biće 10 puta veći nego da igrate pomoću Blackjack strategijske tablice.
  • Ako imate Pat 20 (ukupan zbroj prve dvije karte 20), najbolja opklada je da djelitelj dobiva 8 jer ako ima ASA, 10 ili 9 u ruci vi automatski dobivate.
  • Uvijek morate cijepati ASEVE i osmice bez obzira koja je djeliteljeva vidljiva karta.
  • Kada dobijete ASA kao prvu kartu vaša prednost u odnosu na kuću je nevjerojatnih 52%.