7 card Stud

Poker

Šta je to 7 card stud

7 card Stud je prije dolaska Texas Hold'em pokera bila njapopularnija vrsta poker igre. Traži strategiju, spretnost i mnogo prakse za razvijanje prave pobjedničke oštrine. U toj igri najbolje i dođe do izražaja činjenica da neprestano učimo, čak i onda kad smo već u klubu majstora.

Kako se igra

Otvaranje igre

Djelitelj podijeli karte u smjeru kazaljke na satu počevi na svojoj krajnjoj lijevoj strani. Dijeli kartu po kartu oko stola dok svaki igrač nema dvije pokrivene karte i jednu otkrivenu (zvanu vrata). Igrač s najnžiom otvorenom kartom počinje prvi krug ulaganja. Ako je više jednako niskih karata, najniža se odredi prema boji (najjača boja je pik, zatim srce, karo, najslabiji je tref). To je jedini trenutak u igri, i u pokeru inače, u kojem boja igra ulogu.

Treća karta

Igrač s najmanjom otvorenom kartom (Opener) mora postaviti Bring in (obavezni ulog jer ima najnižu kartu) koji je jednak dvostrukom ulogu (ante). Ako taj prvi igrač želi, može odmah postaviti dupli Bring in ulog. Ako igrač s najnižom kartom nema dovoljno novca da bi postavio Bring in ulog, on se prenosi na prvog igrača lijevo od njega. Slijedeći igrač u smjeru kazaljke na satu od openera može pratiti i tako izjednačiti openera, može povisiti tako što će postaviti mali ulog limita ili odustati. Na trećoj karti(trećem dijeljenju) su svi ulozi i povisivanja ograničeni niskim limitom i to određuje sva povisivanja u toj rundi.

Četvrta karta

Djelitelj podijeli još po jednu otvorenu kartu svakom aktivnom igraču. Za razliku od Treće karte (runde), opener je za sve naredne runde određen prema najjačoj otvorenoj karti ili kombinaciji otvorenih karata. Opener u tom slučaju može igrati dalje (Check) ili uložiti (Bet) mali ulog. Ako je najjača karta par, opener može staviti visoki ulog i to će odrediti sva povisivanja u toj rundi.

Peta i šesta karta

Ponovno je podijeljena po jedna otvorena karta svakom igraču, a najjača karta ili kombinacija karata otvara (je opener). Svi ulozi i povisivanja su ograničeni visokim ulogom.

The River

Zadnja, sedma karta, zvana River je još jedna pokrivena karta za svakog aktivnog igrača. Slijedi još i zadnja runda ulaganja ograničena ulogom visokog limita.

Showdown

Kad su ulozi raščišćeni i izjednačeni, igrači koji su ostali u igri pokažu karte. Opener otvori svoje pokrivene karte. Slijedeći igrač otvori karte ako je bolji od openera, a ako nije može ih pustiti zatvorene po želji. Na kraju dijeljitelj proglašava najbolju kombinaciju karata.