Poker rječnik

Poker

Action - (1) Prilika za potez. Ako igrač ne zna da je na redu, djelitelj će reći: “Vi ste na potezu, gospodine” ili na engleskom “Your action, sir”.
(2) Ulozi i povisivanja. Ako na stol padne treći pik, a akcije je puno, možete pretpostaviti da neko ima boju.

Ante - Mali dio uloga ili početni ulog koji svaki igrač prije početka igre dodaje u pot. U većini Hold'em igara se ante-i ne upotrebljavaju. Umjesto toga se koristi struktura blindova tj. slijepih uloga, a oboje je namijenjeno tomu da u pot donese početni novac za kojega se igrači natječu.

All-In - All-In smo u slučaju kada nam ponestane novca tokom ulaganja ili plaćanja uloga. Ako igrač ide u all-in dok su drugi u potu još uvijek aktivni, napravi se side pot na kojega igrač u all-inu nema pravo. Pravo ima samo na pot u koji je zadnji put dodao odgovarajuću količinu žetona (chipova) tj. proporcionalni broj uloga.

Backdoor - Kada ulovimo tj. izvučemo obje karte, turn i river, i tako završimo čekanje npr. skale, boje, dva para, triling...

Bad Beat - Kada se desi da karte koje imaju vrlo slabe izglede pobijede karte koje imaju jako dobre izglede.

Blank - Karta (uglavnom turn ili river) koja nema utjecaja na trenutno stanje u igri.

Blind - Obavezan slijepi ulog (ili dio uloga) koji u igri postavi jedan ili više igrača prije no što se podijele početne karte. U pravilu blindove postavljaju igrači s djeliteljeve krajnje lijeve strane.

Board - Sve zajedničke karte u Hold'em igri – flop, turn i river, sve zajedno. Primjer: “Na boardu nije bilo niti jednog pika”.

Bottom Pair - Par s najnižom kartom na flopu.

Burn - S kupa karata odbacimo prvu kartu okrenutu licem prema dole. To se radi u svakoj rundi ulaganja, prije no što se okrene slijedeća zajednička karta. To je sigurnosna mjera protiv možda nepoštenih igrača koji bi mogli imati označene karte i tako znati koja karta će se slijedeća pojaviti na stolu.

Button - Bijela, plastična pločica koja određuje djelitelja i s time i zadnju poziciju. Pomoću nje se igrači i djelitelj orijentiraju u igri. Isto tako se izraz button može koristiti za nazivanje igrača na zadnjoj poziciji.

Buy - (1) Kao: “buy the pot”. To znači blefirati u nadi da ćemo kupiti pot bez borbe i bez da nas ko plati.
(2) Kao: “buy the button”. Uložiti s namjerom da igrače između nas i buttona (zadnje pozicije) izguramo iz igre i tako si osiguramo da u slijedećim rundama možemo igrati zadnji. Pridobijemo kontrolu i pregled nad tokom igre.

Calling Station - Slab i pasivan igrač koji dosta plaća ali ne povisuje, ulaže ili odustaje kada bi to trebao učiniti. To je tip igrača kojeg želite imati za svojim stolom.

Cap - Povisiti na maksimalni dozvoljeni broj uloga u pojedinoj rundi ulaganja (najčešće 4 odnosno 5 uloga). To je uglavnom četvrti ili peti ulog ili drugim riječima treće ili četvrto povisivanje. Kod nas se to kaže kapa, dok se drugdje po svijetu recimo koristi “Capitola” ili “Cappucino”.

Case - Zadnja karte određenog ranga u špilu karata.

Center Pot - Prvi pot koji je nastao tokom igre pokera, “main pot”. On može biti odvojen od jednog ili više “side” potova koji nastanu ako jedan ili više igrača tokom igre ode u all-in.

Check - (1) Ne uložimo, odnosno igramo dalje uz mogućnost da platimo ili povisimo kasnije u rundi ulaganja.
(2) Druga riječ za žeton, “chip”, u smislu poker chipa.

Check Raise - Checkiramo i zatim povisimo kada je igrač iza nas uložio. Obično ćete čuti ljude da kažu kako to nije pošten ili etičan pokeraški potez. 99% casina dozvoljava check-raise i jedan je od važnijih taktika igre poker.

Cold Call - Platiti više od jednog uloga u jednom potezu. Ako npr. prvi igrač nakon blinda povišenja, svaki slijedeći igrač koji želi nastaviti igru mora uložiti najmanje dva uloga na suho tj. “cold call two bets”. Slučaj je drugačiji nego kad bi prvo platili jedan ulog i zatim još jedan ako bi slučajno koji igrač nakon nas povisio na dva uloga.

Come Hand - Čekanje, još nedovršena kombinacija karata.

Complete Hand - Sastavljena i zaključena kombinacija pet karata u pokeru – skala, straight flush, full house, poker, royal flush.

Connector - Početna kombinacija dvaju karata u Texas Hold'em-u za koju je značajno da se karte po rangu razlikuju samo za jedno mjesto.

Cripple - U duhu prijevoda, osakatiti špil karata. To se događa kada držimo većinu ili čak sve karte za koje bi neko htio da padnu na stol.

Dog - Kratak izraz za underdog.

Dominated Hand - Kombinacija početnih karata koja će u većini slučajeva izgubiti protiv bolje kombinacije.

Draw Dead - Kada čekamo u mrtvo, odnosno drugim riječima čekamo upotpunjavanje željene kombinacije karata, a ona nema nikakve izglede za pobjedu, čak i ako nam uspije dočekati ju.

Equity - Vaš zasluženi dio pota. Ako je u potu 100€ i imate 50% izglede za pobjedu, vaš zasluženi dio (fair share ili equity) u tom potu je 50€. Taj izraz (zasluženi dio) može zvučati malo čudno jer ćete u specifičnoj igri dobiti ili 100€ od tog pota ili 0€. Svejedno vam taj koncept daje na znanje koliko dugoročno gledano možete očekivati da ćete dobiti u takvim situacijama.

Expectation - (1) Termin koji izražava koliko možete očekivati da ćete prosječno dobiti ako odigrate određeni potez na određeni način u određenim uvjetima.
(2) Iznos koji očekujete da ćete osvojiti za određenim poker stolom. Možda ste u 100 sati zaradili 500€, što bi značilo da je vaš očekivani (expectation) dobitak 5€ na sat. Naravno da točno toliki iznos nećete osvojiti svakoga sata igre, u nekim satima ćete biti možda i u munusu, ali to je mjerenje prosječne zarade po satu.

Family Pot - Pot u kojem sudjeluju svi ili većina igrača za stolom. Znači, većina ili svi vide flop.

Fast - U smislu igrati brzo. Igrati agresivno, mnogo ulagati i povisivati.

Flop - Prve tri zajedničke karte, sve okrenute licem prema gore.

Foul - Igra koju se zbog bilo kakvog razloga može ne odigrati. Recimo da igrač nekim slučajem ima u ruci tri karte na flopu. Djelitelj će ga zbog toga diskvalificirati iz trenutne igre. Igrač u tom slučaju nema nikakvog prava na trenutni pot u toj specifičnoj igri. Njegove karte su nevažeće.

Free Card - Karta na turnu ili riveru za koju niste trebali platiti nikakav ulog. Na primjer, ako ste na buttonu, a na flopu imate čekanje boje i povisite, postoji mogućnost da će u slijedećoj rundi igrači do vas svi checkkirati. Ako izvučete boju na turnu uložite, a ako ne, možete checkirati i besplatno pogledati river (u biti ne potpuno besplatno, nego za pola uloga jer ste zbog toga morali povisiti na flopu).

Freeroll Tournaments -Generalno se radi o poker turniru na više stolova, sa više od deset igrača. Ne plaća se ulazak na turnir. Iako je učestvovanje besplatno, često se traži da igrač ispunjava određene uvjete, na primjer da je u zadnjih 7 dana osvojio 2000 comps (bodova).

Free Roll - Ako igrač ima priliku dobiti cijeli pot kada je u neriješenoj situaciji sa svojim protivnikom, a dijeli s njime pot ako se stanje ne promijeni do rivera.

Heads Up - Igra u kojoj se natječu i bore za pot samo dva igrača 1 na 1.

Hit - Znači recimo da flop sadrži karte koje vam odgovaraju i pomažu. Flop vas u tom slučaju pogodi.

House - Ustanova koja vodi igru.

Implied Odds - Pot odds koji u tom trenutku ne postoje, no možete ih uključiti u vaše izračune zbog uloga za koje očekujete da ćete utržiti ako izvučete svoju željenu kobinaciju.

Jackpot - Poseban bonus koji se isplati igraču koji izgubi igru s jako dobrom kombinacijom karata. U Texas Hold’em-u onaj ko izgubi mora imati full house s asevima ili više da bi imao pravo na jackpot. Igraonice imaju različita pravila i politiku što se tiče jackpota.

Kicker - Visoka karta koja nije u paru i određuje bolju od gotovo jednakih konačnih kombinacija pet karata.

Live Blind - Početni ulog kojeg postavi jedan ili više igrača prije no što se podijele početne karte. Live – živ označava da ti igrači još uvijek imaju mogućnost povisivati kad dođu na red za akciju.

Maniac - Igrač koji jako puno ulaže, povisuje i blefira. Pravi manijak nije dobar igrač nego jednostavno previše riskira svojom igrom. S druge strane, igrač koji povremeno djeluje kao manijak i tako zbunjuje protivnike može biti jako opasan.

Muck - Kup zatvorenih (onih s kojima su igrači odustali) i zapaljenih (burn) karata pred djeliteljem.

No-Limit - Varijanta pokera u kojoj igrač može uložiti onoliko žetona koliko ima ispred sebe u bilo kojoj fazi igre. Ta igra je jako različita od limit verzije, zato su i pristupi igrama i strategije različiti.

Nuts - Najbolja moguća kobinacija karata s obzirom na board (karte koje su na stolu).

Offsuit - Početna kombinacija karata u Texas Hold’em-u koja sadrži dvije različite boje.

One-Gap - Početna kombinacija karata u Texas Hold’em-u koja sadrži dvije karte između kojih je razmak dva ranga.

Out - Karta uz koju ćete pobijediti. Najčešće ćete taj izraz čuti u množini (outs).

Outrun - Pobijediti (prestići) bolju kombinaciju karata u kasnijim rundama ulaganja tj. na kasnijim zajedničkim kartama (turn ili river).

Overcall - Platiti jedan ulog nakon što su jedan ili više igrača već platili prije nas.

Overcard - Viša karta od bilo koje na boardu.

Overpair - Par u ruci koji je viši od bilo koje karte na boardu.

Pay Off - Platiti ulog s kojim onaj koji ulaže predstavlja kombinaciju karata koju ne možete pobijediti, no pot je toliko velik da to opravdava.

Play the Board - Pokazati karte na showdownu u Texas Hold’em-u kada vaše karte ne mijenjaju na bolje kombinaciju pet karata na boardu.

Pocket - Vaše osobne karte koje samo vi vidite.

Post - Postaviti slijepi ulog (blind), uglavnom potreban kada prvi put ulazite u igru. Najčešće ulog morate postaviti i kada mijenjate mjesto za stolom tako da se udaljujete od blindova.

Pot Limit - Verzija pokera kod koje je maksimalni ulog ograničen količinom žetona koji su već u potu. Kao i no limit, i ova igra je dosta različita od limit pokera.

Pot Odds - Količina novca u potu u odnosu na količinu koju morate dodati kako bi nastavili s igrom. Npr. ako je u potu 60€, neko uloži 6€ i sada pot iznosi 66€, koštat će vas 6€ da nastavite s igrom (plaćate – call), dakle vaši pot odds su 11:1. Ako su vam izgledi da imate ili dobijete pobjedničku kombinaciju karata barem jedan od dvanaest, isplati vam se nastaviti.

Protect - (1) Da položite svoju ruku ili žeton na karte. Tako štitite svoje karte da ih dealer ili drugi igrač slučajno ili namjerno ne zatvore, bace u muck ili zamijene.
(2) Investirati dodatne žetone da zaštitite slijepi ulog koji ste prethodno stavili u pot.

Quads - Poker, odnosno četiri karte istog ranga.

Ragged - Flop ili board koji ne sadrži karte koje bi bilo kome mogle previše pomoći da si popravi stanje.

Rainbow - Flop koji sadrži karte različitih boja (npr. pik, karo i tref), znači na turnu nije moguće sastaviti boju. Može označavati i cijeli board od pet karata koji nema više od dvije karte iste boje, tako da boja ponovno nije moguća.

Rake - Manja količina novca ili žetona koje djelitelj uzme iz svakog pota. To je prihod igraonice.

Rank - Brojevna vrijednost karte, npr. sedam, devet, kralj, as itd.

Represent - Igrati na način koji predstavlja određenu kombinaciju karata koju vi nemate.

Ring Game - Normalna igra pokera, ne poker turnir. Često se spominje i pod nazivom živa igra (live game) ili cash game jer je u igri pravi novac, a ne turnirski žetoni ili bodovi.

River - Peta i zadnja zajednička karta okrenuta prema gore, poznata i pod imenom “fifth street”.

Rock - Igrač koji igra vrlo zategnuto (tight) i ne previše kreativno, prije konzervativno. Povisuje samo s najboljim kartama. Igrač rock (stijena) je vrlo predvidljiv.

Runner - Najčešće se izraz “runner-runner” koristi za opisivanje kombinacije karata koja je sastavljena samo uz pomoć turna i rivera. Čest izraz za tu pojavu je i backdoor.

Scare Card - Karta koja će najvjerojatnije promijeniti pobjedničke karte u slabe.

Second Pair - Par s drugom najvišom kartom na flopu.

Sell - Kada npr. u no limit igri uložite manju količinu žetona uz vrlo jake karte u nadi da će neko platiti jer ste imali osjećaj da ne bi niko više ostao u igri da ste uložili više. Tako ste zaradili barem nešto.

Semi-bluff - Jak koncept kojeg je prvi put predstavio David Sklansky. To je bet ili raise za kojeg se nadate da ga niko neće platiti, a ako već bude, imate par outova da još uvijek možete izvući. Semibluff može biti ispravan kada ulog za vrijednost (bet for value) nije ispravan. Cisti bluff također nije ispravan, no kombinacija ta dva pristupa može donijeti pozitivnu očekivanu vrijednost.

Set - triling kada imate dvije karte istog ranga u ruci, a treće je na boardu.

Short Stack - Broj žetona koji i nije velik u odnosu na žetone drugih igrača za stolom.

Showdown - Točka na kojoj svi igrači koji su ostali u igri do kraja okrenu karte i ustanove ko je najbolji.

Side Pot - Sporedni pot u kojem određeni igrač nema udjela jer mu je prije ponestalo žetona da bi nastavio igru normalno. Svi žetoni koji idu u pot nakon tog trenutka kada je igraču ponestalo novca na stolu se skupljaju u side pot i za njega se imaju pravo natjecati samo igrači koji u njega i doprinose svoje žetone kroz daljnju igru.

Sit-N-Go Tournament - Turnir u pokeru koji se generalno održava za jednim stolom, ali se može igrati i za više stolova. Osnovna karakteristika je da se plaća "ulaz" u igru. Skupljeni iznos od svih igrača čini jackpot koji se na kraju dijeli među pobjednicima turnira, uobičajeno među prvom trojcom plasiranih.

Slow Play - Odigrati jaku kartu polako kako bi u potu ostalo više igrača.

Split Pot - Pot koji između sebe podijele dva ili više igrača jer imaju karte jednake vrijednosti.

Spread Limit - Struktura ulaganja u kojoj svaki igrač u svakoj rundi može ulagati koliko želi u određenim granicama.

Straddle - Dodatni slijepi ulog, uglavnom postavljen sa prve (under the gun) pozicije lijevo od big blinda. Sadrži dvostruko više žetona od big blinda. To je u principu raise na slijepo (prije nego dobijemo karte) i svakog slijedećeg igrača prisiljava da u igru uloži najmanje dva mala uloga, a može i povisiti ukoliko želi. Nadalje, straddle reagira zadnji u rundi ulaganja prije flopa i može povisiti ako želi.

String Bet - Ulog (uglavnom povisivanje tj. raise) tokom kojeg igrač ne stavi dovoljan broj žetona u pot u jednom pokretu. Osim ako raise nije usmeno najavio, može biti prisiljen uzeti suvišne žetone natrag i samo platiti. To sprječava neetičnu igru, platiti i onda vidjeti efekt koji je to imalo na protivnika, pa zatim na temelju toga naglim pokretom povisiti. Tipični primjer je: “Plaćam….kratka pauza…i podižem!” To se ne smije.

Suited - Početne karte u Hold’em igrama koje su iste boje.

Table Stakes - Pravilo u pokeru da igrač ne smije tokom igre iz džepa izvaditi dodatni novac na stol. Može investirati samo količinu novca koju ima pred sobom na stolu. Ako mu ponestane žetona, ide u all-in i napravi se dodatni sporedni pot (na kojeg on nema prava) za ostale igrače koji još uvijek ulažu žetone u pot iste igre. Pravilo može značiti i da igrač tokom igre ne može povući žetone sa stola. To pravilo se koristi u svim kasinima i igraonicama u svijetu.

Tell - Nagovještaj ili znak jačine karte koji igrač slučajno oda, njegov slijedeći potez itd.

Tilt - Igrati divlje i nepromišljeno. Igrač je na tiltu kada ne igra kako najbolje zna i umije, igra previše igara, pokušava blefirati, povisuje sa slabim kartama itd.

Time - (1) Igračeva molba sa krako produživanje vremena kako bi razmislio o svojem slijedećem potezu. Jednostavno: “Time please!” Ako igrač ne zamoli za produžavanje vremena i oklijeva s potezom, a prije njega je već bilo dosta akcije drugih igrača, djelitelj može njegove karte proglasiti za odbačene.
(2) Količina novca kojeg kuća (casino ili igraonica) uzme svakih pola sata. To je još jedan način koji kuća može koristiti za svoju zaradu.

Toke - Manja količina novca kojeg pobjednik pota dragovoljno pokloni djelitelju. Napojnice često predstavljaju većinu prihoda djelitelja.

Top Pair - Par s najvišom kartom na flopu ili boardu.

Trips - triling. Tri karte istog ranga (vrijednosti), npr. tri kralja.

Turn - Cetvrta zajednička karta, poznata i kao "fourth street".

Under the gun - Pozicija igrača koji govori prvi (prvi je na redu) u prvoj rundi ulaganja (prije flopa). Najčešće je under the gun pozicija prva lijevo od velikog blinda.

Underdog - Igrač ili kombinacija karata koja nije matematički favorit za pobjedu u igri. Ako npr. flopnete četiri karte od boje, 2:1 ste underdog da ćete kompletirati vašu boju (to znači 1 od 3 pokušaja).

Value - U smislu “bet for value” (ulaganje za vrijednost). To znači da želite da protivnici plate vaš ulog (za razliku od blefiranja). Uglavnom je to zato jer imate po vašem mišljenju najbolje karte. No, i čekanje uz dovoljan broj protivnika koji će platiti vaš ulog može imati pozitivnu očekivanu vrijednost i zato se isto može ulagati za vrijednost.

Variance - Mjerilo zamaha prema gore i dole (variranje) kroz koje se kreće vaš bankroll. Variranje nije nužno mjerilo toga kako dobro igrate. Što su veće varijacije, veća odstupanja se pojavljuju u vašem bankrollu.