Texas Hold'em Poker

Poker

Šta je to Texas Hold'em Poker

Texas Hold'em je najjednostavnija i vjerojatno zbog toga i najpopularnija varijanta pokera. Iako toerijski ovdje mogu da igraju 22 igrača, ova vrsta pokera se obično igra između 2 i 10 igrača.

Igra ukratko

Igrač na početku dobija dvije karte eng. "Hole", karte koje samo on vidi. Zatim se dijeli pet "zajedničkih" karata koje vide svi igrači i mogu ih upotrijebiti. Igrač svoju najjaču ruku od 5 karata može sastaviti sa bilo kojom kombinacijom svoje dvije karte sa zajedničkim kartama na stolu. Igra je podijeljena u 4 kruga klađenja i igrači se klade redom oko stola u smjeru kazaljke na satu. Klađenje počinje sa pozicije iza djelitelja koji se pomiče nakon svake ruke jedno mjesto ulijevo.

Kako se igra

Ulog Naslijepo ili "The Blinds"

Prije početka igre dva igrača lijevo od djelitelja ulažu oklade naslijepo. Eng. "The Blinds", nazvane tako jer igrači ulažu prije nego što vide ijednu kartu. Opklade naslijepo osiguravaju da ima nešto novca na stolu za kojim se igra i prije početka igre. Igrač lijevo od djelitelja ulaže malu okladu naslijepo "small blind", a igrač lijevo od njega veliku okladu naslijepo "big blind".

Prva Runda, stručni naziv "Pre-Flop"

Igra se zagrijava. Svaki igrač dobije po dvije karte koje samo on vidi. Nakon što se karte podijele počinje prva runda klađenja sa igračem lijevo od onog koji je uložio 'big blind'. Ovaj igrač može:

    * Pratiti, eng. "Call" - uložiti isti iznos kao i 'big blind'
    * Povisiti, eng. "Raise" - povisiti ulog
    * Odustati, eng. "Fold" - odustati iz ove runde igranja, predati karte i svoj ulog

Kada klađenje dođe do igrača koji je uložio 'big blind', taj igrač ima opciju "Check", tj. ostati u igri bez daljnjeg ulaganja. Međutim ako je neko od igrača povisio ulog, igrač koji je uložio 'big blind' ima tri opcije: Odustati, Pratiti ili Povisiti.

Savjet za uspješnije igranje: Ukoliko u prve dvije karte koje ste dobili imate par, razmislite o povećanju uloga, imate li barem jednu ili dvije visoke karte kao As, Kralj itd. pratite ulog, a imate li razne karte i uz to male veličine preporučujemo vam da odmah odustanete.

Texas Hold'em Poker se igra u 4 faze. Originalni nazivi su "The Flop", "The Turn", "The River" i "The Showdown". Prijevod je besmislen, zato ćemo ostati pri originalnim nazivima.

"The Flop"

Druga faza. Dijele se tri zajedničke karte eng. "Community Cards" koje svi igrači vide i mogu upotrijebiti. Karte se stavljaju na sredinu stola okrenute prema gore. Slijedi drugi krug klađenja.

Savjet za uspješnije klađenje: Kombinirajte svoje dvije karte u ruci sa onima na stolu kako bi sastavili najjaču ruku. Ukoliko vam 'zajedničke' karte odgovaraju pratite ili povisite ulog, u suprotnome vjerovatno je da će posljednje dvije karte znatno ojačati vašu ruku je mala i preporučujemo vam da odustanete.

"The Turn"

Četvrta zajednička karta se dijeli. Slijedi treći krug klađenja.

"The River"

Peta i posljednja zajednička karta se stavlja na stol, slijedi posljednji krug klađenja.

"The Showdown"

Ako je do posljednje faze u igri došlo više od jednog igrača, dolazi do okršaja "licem u lice" u kojem preostali igrači u igri otkrivaju svoje karte i najjača ruka pobjeđuje i odnosi ulog. Ako dva igrača imaju jednaku jačinu karata u ruci, ulog na stolu se dijeli.