Motosport

Sportovi

Auto trke (poznato i kao autosport ili motorsport) je sport koji uključuje trkače automobile. Mototrke ili motorsport može i da znači utrkivanje motora, i može da uključuje i trke glisera i aviona.

Historija

Početak

Auto trke su počele skoro odmah nakon konstruisanja prvih automobila sa pogonom na benzin. Godine 1894., prvo natjecanje je organizovano od strane Pariškog magazina "Le Petit Journal", test izdržljivosti radi utvrđivanja najboljih performansi auta. Prva trka je nazvana "Paris to Rouen 1894". U utrci su učestvavala auta Karl Benza i Gottlieb Daimlera, i Wilhelm Maybachov DMG.

Godinu dana kasnije prva prava utrka održana je u Francuskoj, od Pariza do Bordeauxa. Prvi koji je došao na cilj bio je Emilie Levassor ali on je diskvalifikovan jer njegovo auto nije imalo četiri sjedišta, kako su pravila određivala.
Internacionalno natjecanje je počelo sa Gordon Bennett Kupom u auto trkama.

Prve auto trke u Sjedinjenim Američkim Državama, preko 54.36 milja (87.48 km) staze, održane su u Čikagu, državi Ilinois, 2. Novembra 1895. Pobjednik je bio Frank Duryea koji je došao na cilj za 10 h i 23 min. prve trke nagrađivane trofejom su bile pod nazivom "Vanderbilt Kup".

Trke iz grada u grad

Fernand Gabriel vozi Mors u Pariz-Madrid 1903

Pošto je vodeće mjesto za autoindustriju i auto trke bila Francuska, Francuski auto klub ACF je priređivao najveći broj internacionalnih utrka, uobičajeno iz ili do Pariza, spajajući se sa glavnim gradom u drugoj Evropskoj državi.

Ove uspješne trke su ukinute 1903. kada je vlada zaustavila trke u Bordeauxu i zabranila trkanje na otvorenim cestama.

Renault je učestvovao u fatalnoj nesreći u Pariz-Madrid trci.

1910-1950

1930. godine došlo je do radikalne promjene trkačih automobila od skupih auta poput Delage, Auto Union, Mercedes-benz, Delahay i Bugatti koji su imali i do 612 KS sa potporom superchargera (služi za dovod veće količine zraka u motor, radi većeg pritiska i boljeg ubrizgavanja goriva u motor). Od 1928 do 1930 i od 1934 do 1936, maksimalna dozvoljena težina je iznosila 750 kg za auta koja se utrkuju. Za to vrijeme došlo je do velike upotrebe alumunujuma kao materijala za neke dijelove na autu, kako bi se reducirala težina. Mercedes je u to vrijeme čak skidao boju sa auta kako bi se auto olakšalo. Upravo u to vrijeme je i siva boja postala Mercedesova zaštitna boja.

Kategorije

Ima mnogo kategorija auto utrka. Kategorije se definišu po dodatku J internacionalnog motosport koda.

Formula

Moderni F1 bolid: Ferrari Michaela Schumachera 2005. godine na velikoj nagradu SAD-a.

Formula je u svijetu moto-sporta najpoznatiji vid auto trka, u kojima se koriste auta specialno dizajnirana za velike brzine. Točkovi nisu prekriveni, i auta (bolidi) imaju specijalne spojlere naprijed i nazad da bi za vrijeme trke ostali "prizemnjeni".

Ovakve trke se održavaju na specialno napravljenim zatvorenim kružnim stazama, krivudavim ili ovalnim. Staze u Formuli su najčešće krivudave, dok su npr. staze u Indy Car Racing-u uglavnom ovalne.

najpoznatija varijanta ovih utka je Formula 1, koja godinama održava prvenstvo koje sadrži oko 18 utrka na različitim stazama širom svijeta. Tu se utrkuju proizvodžači auta poput Ferrarija, Mclarena, Renaulta i drugi poznati proizvodžači, koji u biti vode trku o najdostižnijoj tehnologiji i sposobnostima vozača. Formula 1 je po statistikama najskuplji sport na Svijetu. To dokazuje činjenica da neki timovi godišnje potroše i preko 200 miliona Američkih Dolara. Formula 1 je u svijetu prihvaćena kao najviša tačka u auto utrkivanju.

Drugi vid Formula utrka je Velika nagrada A1 (svjetski kup, utrkivanje bolida sličnim onim u F1), GP2 (u prošlosti poznatija kao Formula 3000 i Formula 2), Formula Nippon, Formula Renault 3.5 (također poznato kao Svijetske Serije Renaulta), Formula 3 i Formula Atlantik.

Rally - Reli

reli auto; ford

Rally (reli) uključuje dobro prerađene automobile masovne proizvodnje, koji se utrkuju na javnim putevima (zatvorenim) i off-road (snijeg, pijesak) putevima, gdje se utrkuje od tačke do tačke, pri čemu učesnici trebaju da pređu te tačke u što kraćem roku. Suvozač koristi "mapu terena" da pomogne vozaču pri vožnji, kako bi on završio dionicu što prije. "mapa terena" se sastoji od instrukcija gdje vozač treba da skrene ljevo, gdje desno, gdje je izbočina, udubljenje...

Najviši nivo rally utrka je World Rally Championship (WRC), ali postoje i regionalna prvenstva u mnogim državama. Neki od poznatijih rally staza su monte Carlo i Argentina. Također poznati oblik relija je Paris-Dakar.

Auto utrke touring vozila

V8 Supercar Touring auto utrke

Auto utrke touring vozila (Touring car racing) predstavlja vid auto utrka sa običnim autima, masovne proizvodnje, sa dobro prerađenima motorima, na stazama dizajniranim za takve utrke. Neki od učestalih proizvođača su Audi, BMW, Alfa Romeo...

V8 Supercars iz Australije, Deuche Tourenwagen Masters iz Njemacke, i World Touring Car Championship održane sa dvije nevropske trke (prije poznato kao European Touring Car Championship) su glavna touring car prvenstva širom svijeta.

Stock car trkanje je Američka varijanta Touring car utrka. Obično se trke održavaju na stazama ovalnotg oblika, sa autima sličnog oblika proizvodnim, pravljeni specialno za ovakve vrste utrka.

Glavni oblik Stock car utrka je NASCAR. Tu su također Daytona 500, i pepsi 400. Pod vodstvom NASCAR-a su i Busch Series (juniorska liga u stock car utrkama) i Craftsman Truck Series (pick-up vozila).

Postoje i stock car utrke poput IROC-a u SAD-u, i CASCAR u Kanadi.

Stock car utrke u Britaniji su u obliku trkanaj na mailm ovalnim stazama. Trke organizuju lokalni promotori, i svi vozači su registrovani od strane BRISCA.

Klase utrka zavise od promotora do promotora, tako da, recimo, utrke u Škotskoj mogu biti dosta razlicite od onih u Engleskoj.

Drag

U "Drag" utrkama, cilj je da se pređe udaljenost od 400m, u što kraćem vremenu. Auta koja sudjeluju u ovim utrkama mogu biti od komercijalnih auta koje viđamo svaki dan do auta izričito pravljenih za ovu namjenu ("dragsteri") Brzina, a samim tim i vrijeme prelaska dionice se razlikuju od klase do klase. Obično "ulično" auto ovu dionicu od 400m može preći za nekih 15 sekundi, dok dragster tu istu dionicu može preći za manje od 4 sekunde, dostižući brzinu od 530 km/h. Drag utrke kao dio sporta je organizovao Wally Parks 1950-ih godina kroz NHRA (National Hot Rod Association). NHRA je formirana kako bi odvratila ljude od uličnog trkanja. Ilegalne ulične trke nisu drag utrke, iako ih neki tako nazivaju.

Dragsteri su jako moćna vozila, koja imaju ubrzanje od 44m/s-2, može dostići brzinu preko 500 km/h, i pri kočenju kada se padobrani otvore, vozači osjete usporavanje od 4 g (g-gravitacija), više nego što osjete astronauti u svojim letjelicama. Rad motora dragstera pri utrci se mžoe čuti u radijusu od 20 km, i pri njegovom kretanju bilježi se potres u jačini od 1,5 do 2 na Rihterovoj skali.

Drag utrke su uglavnom head-to-head utrke, gdje se dva auta utrkuju jedan protiv drugog, gdje pobijednik ide u sljedeću rundu.

Utrke sportskih auta

U utrkama sportskih auta, sportska auta i prototipi pravljeni za ovakve namjene se utrkuju na specijalnim kružnim stazama. Utrke se uglavnom voze na velikim dužinama, najmanje 1000 km, i auta voze timovi(2-3 vozača), koji se mijenjaju. Zbog razlika u performansama komercijalnih auta i prototipa, u jednoj utrci se nalazi obično veliki broj različtih klasa. Ovakve trke su uglavnom namijenjene testiranju izdržljivosti auta.

Offroad utrke

U offroad trkama, razne klase specialno modifikovanih auta, se nadmeću u trkama kroz off-road (prirodna) područja. U SAD-u ove trke se održavaju u pustinji, kao što je poznata BAJA 1000. U Evropi, "offroad" se pridaje utrkama poput motokrosa, dok pustinjske utrke poput utrke Paris-Dakar, Master Reli ili Evropski "bajas" se nazivaju Cross-Country Reliji.

dakar reli, kategorija motori

U Svijetu najpoznatiji reli ove vrste je svakako Dakar Rally( prije poznat kao "Paris Dakar Reli" a sada kao "Lisbon Dakar Reli") koji je godišnji off-road reli kojeg organizuje Amaury Sport Organizacija. Utrka je otvorena za amatere i profesionalce; amateri obično čine 8% učesnika. Uprkos svom imenu ovo je prije off-road utrka izdržljivosti, kako za vozače tako i za auta, a ne reli kako ga svi nazivaju. Teren po kojem se trka ovdje je mnogo teži i zahtjevniji, i vozila koja se koriste su pravi off-road džipovi, a ne SUV-ovi i modifikovana putnička auta. Teren po kojem se vozi je sto postotni off-road teren, prelazeći pješčane pustinje, blato, livade, kamenje, između ostalog. Utrka se vozi u nekoliko etapa, koje mogu iznositi od nekoliko kilometara do nekoliko stotina kilometara, dnevno. Utrka se održava u tri osnovne klase: motori, automobili i kamioni. Paris-Dakar (Lisbon-Dakar) je između ostalog poznat i po tome što skoro svake godine odnese najmanje jedan život.

Karting

Iako je poznato da mnogi veliki vozači danačnjice svoju karijeru su počinjali baš iz kartinga, kart utrke, ili karting su dobar i ekonomičan način za matere da se okušaju u trkanju, i također karting je u potpunosti internacionalno obilježen kao sport. Svijetski poznati F1 vozaći poput Michaela i Ralfa Schumachera su bili vozači kartinga prije nastupa u Formuli 1. Nekoliko bivših motociklističkih zvijezda su se okušali u ovom sportu. Kao jedan od najjeftinijih načina utrkivanja, popularnost kartinga širom svijeta je svakim danom sve veća i veća.

Go-karts, ili samo "karts" - se dosta razlikuju od običnih auta na ulici, sa umanjenim skeletonim, i točkovima, ali mal motor sa veoma laganom školjkom, čini brzu masinu. Staze su također umanjene, što čini karting dostupan skoro svima.

Upotreba zastavica

U auto utrkama, koje se voze po stazama, koriste se zastavice koje pokazuju stanje utrke i da bi se dale instrukcije vozačima.

Zastava Prikazuje se sa startnog tornja Prikazuje se sa mjesta nadgledanja
zelena zastava Utrka je počela; nastavljena poslje zaustavljanja; utrka je u toku. Kraj opasnog dijela staze.
zuta zastava Stanje opreza čitavom stazom(za ovalne staze). Za normalne staze znači upozorenje za određeni dio staze. Stanje mjesta opreza, auta ne smiju prolazit tamo gdje je zastava pokazana.
zuta zastava sa crvenim linijama Krhotine ili klizavost na stazi.
Crna zastava Auto sa naznačenim brojem mora u boks radi konsultacija. Utrka je zaustavljena; sva auta se moraju vratiti u boks.
zastava Auto sa naznačenim brojem ima mehaničkih problema.
crno-bijela zastava Vozač sa naznačenim brojem je kažnjen.
zastava Vozač sa naznačenim brojem je diskvalifikovan, ili neće biti bodovani ako se ne prijavi u boks.
plava zastava za zutim linijama Auto mora dozvoliti drugom autu da prođe ako je zastava samo plava. Ako zastava ima žutih ili narandžastih linija, znači da je brzi promet iza. Autu se naznačava da pusti prolaz bržim autima.
crvena zastava Trka je zaustavljena. Sva auta se moraju zaustaviti na stazi ili vratiti u boks.
bijela zastava Još jedan krug. Sporo vozilo je na stazi.
zastava Trka je završena.