Snooker

Sportovi

Snuker (Snooker) je bilijarska igra, jako popularna u Velikoj Britaniji i nekim dijelovima Azije. Igra se na stolu s rezmjerom 12 puta 6 stopa (približno 366 cm puta 183 cm). Sto ima šest rupa - po jednu na svakom uglu i još dvije na sredini dužih strana. Igra se sa bilijarskim štapom, jednom bjelom kuglom ("kju bol"), 15 crvenih kugli (1 poen), zelenom (3 poena), smeđom (4 poena), plavom (5 poena), ljubičastom (6 poena) i crnom (7 poena). Igrač osvaja partiju postižući veći broj poena od svog protivnika, a maksimalan broj poena, pod normalni uslovima, je 147.

Historija

Bilijar datira još od 15. stoljeća, ali snuker je nečto novija igra. Krajem 19. stoljeća bilijarske igre su bile popularne među Britanskim vojnicima u Indiji, i igrači su obično eksperimentisali sa raznim vrstama igara. Pošto je bilijar igra za obično dvoje ljudi, vojnici su varijaciom igara kao što su 'life pool' (gdje se kugle obojene različitm bojama koriste kao štap ili kao ciljane kugle, u zavisnosti od broja igrača) i 'pyramid pool' (petnaest crvenih kugli poredane u oblik trokuta gdje svaki igrač dobije poen za ubačenu kuglu) izmislili jednu novu igru, koja je postala jako popularna među njima. Crna kugla je ubačena da bi je igrači mogli ubacivati iza svake crvene da bi osvojili više bodova. Kasnije je poručnik Neville Chamberlain predložio dodavanje još obojenih kugli, tako da je sada u igri bilo petnaest crvenih, žuta, zelena, roza i crna kugla (plava i smeđa su uvedene nekoliko godina kasnije). Riječ "snuker (eng. snooker)" je vojnički naziv za kadete prve godine. Kada bi neki kadet promašio udarac Chamberlain bi mu rekao: "Ti si tipični snuker" Otuda i potiče naziv za ovu igru. Britanski prvak u bilijaru je putavou u Indiju 1885., gdje je upoznao Chamberlain. Chamberlain mu je pokazao igru, a ovaj je igru predstavio Engleskoj.

Snuker šampionat datira od 1916. godine. Joe Davis je 1927. pomogao pri osnivanju prvog svijetskog šampionata, i osvojio njegovu nagradu u iznosu od £6.10 (današnja vrijednost bi bila otprilike £200).

Snuker je doživio propast 1950-tih i 60-tih, toliko da se turniri nisu održavali od 1958 do 1963. godine. 1969. BBC, u želji da prikaže svoj novi "obojeni" program, lansirao je novi snooker turnir, nazvan Pot Black. Igra u boji, gdje su i igrači bili u šarenoj odjeći je privukla veliki interes javnosti. Ted Lowe, poznat po tome što je komentira šaptajući, bio je glavni za održavanje snukera u zivotu.

U ranim 70-tim svijetski šampionat je dobio tv prenos. 1976. godine snuker je prikazan kao osobito privlačan, i ubrzo je proglašen profesionalnim sportom. Svijetski poredak igrača prvi put je predstavljen 1977. Prvi najveći brejk od 147 poena napravio je Steve Davis protiv John Spencera, na turniru u Oldhamu 1982. godine. Prvi 147 brejk na Svijetskom Šampionatu je napravio Kanađanin Cliff Thorburn.

Vrhunac zlatne ere je vjerovatno bilo Svijetsko Prvenstvo 1985., kada je 18.5 miliona pratiolo na BBC2 Dennisa Taylora kako diže pehar u 00.20 u Nedelju navečer. Do današnjeg dana, finale Svijetskog Prvenstva 1985. godine je jedno od najzapamćenijih događaja na tv-u. Sa sedam pobjeda u modernoj eri, Stephen Hendry se smatra najuspješnijim snuker igračem ikada.

Igra

Stol

pravilno postavljen snooker stol

Snuker se igra na pravouganom stolu s rezmjrom 12 puta 6 ft (približno 366 cm puta 183 cm). Sto ima šest rupa - po jednu na svakom uglu i još dvije na sredini dužih strana. Na jednom kraju stola (nazvanom "Baulk" kraj) nalazi se takozvana "Baulk" linija, koja je udaljena 29 in (73,7 cm) od baulk martinele. Polukrug radijusa 11½ in (29,2 cm) poznatiji kao "D"je nacrtan na sredini ove linije. Martinela na drugom kraju stola je poznata kao "Top martinela".

Na početku partije, kugle su poredane na stolu prema pravilima. Šest obojenih (riječ obojene kugle se koriste za sve kugle na stolu osim bijele i crvenih) su postavljene na svoja mjesta. Na baulk liniji, gledajući stol sa baulk kraja, žuta kugla je locirana gdje je desni kraj "D" spojen sa baulk linijom, zelena na mjestu gdje se "D" spaja sa baulk linijom na ljevoj strani, a smeđa na liniji u sredini između žute i zelene. Raspored kugli se obično pamti po izrec (a mozda su po tome i raspoređene) "God Bless You", gdje prvo slovo svake riječi označava boju kugle. Tačno na sredini stola je smještena plava kugla. Roza kugla se nalazi na sredini između plave kugle i "Top martinele", a iza nje su odmah crvene kugle poredane u oblik trougla (poredane su što je bliže moguće rozoj, ali bez dodirivanja). I konačno crna kugla je postavljena na sredini na udaljenosti od 12¾ in (31,1 cm) od "Top martinele".

Cilj igre

Cilj igre je ubaciti što više kugli u rupe, igrajući po određenim pravilima. Ubacivanjem kugli osvajaju se poeni. Igrač koji osvoji više poena, osvaja partiju; ko osvoji više partija osvaja meč.

Igranje

Na početku svake partije sudija postavlja kugle na određena mjesta na stolu. Zatim slijedi "razbijanje" ili početni udarac za početak partije. Pri početnom udarcu bijela kugla može biti stavljena bilo gdje na stolu unutar polja označenog bijelom linijom oblika "D", iako uobičajno igrači postavljaju kuglu na liniju između smeđe kugle i zelene ili žute.

Kada je jedan igrač za stolom, drugi ne može da igra. Brejk je broj poena koji je postigao igrač pri jednom igranju. Red na drugog igrača i brejk end se dešava kada igrač koji je za stolom ne ubaci kuglu u rupu ili se ne ponaša o pravilima, što se zove prekršaj, ili kada je partija gotova. Svaki se udarac mora izvršiti unutar vremena od 60 sekundi inače se dodjeljuje prekršaj.

Kada igrač udari bijelu, prema pravilima igre bijela smije udariti samo ciljane kugle. Ako bijela prvo udari u neku drugu to se smatra prekršajem. Kugla ili kugle koje se smiju prve udarit se zovu ball(s)-on na engleskom, ili na našem prevodu ciljana/e kugle

Igra se generalno sastoji od dvije faze. Prva faza je situacija kada su ostale crvene kugle na stolu. U prvoj fazi, na početku igračevog reda, ciljane kugle su sve preostale crvene kugle. Igrač nastoji da prvo udari jednu ili više crvenih kugli. Za svaku ubačenu crvenu kuglu u rupu, igrač dobiva 1 poen. Kada se ubaci crvena kugla, ona će ostati izvan stola i igrač moze nastavit svoj brejk. Ako se ne ubaci ni jedna crvena, ili se napravi prekršaj, dolazi red na protivničkog igrača.

Ronnie O’Sullivan i Stephen Hendry na takmicenju snookera

U slučaju da se jedna ili više crvenih kugli ubaci, igrač moze nastavit svoj brejk. Sada jedna od kugli (žuta, zelena, smeđa, plava, roza ili crna) je ciljana kugla. Samo jedna od ovih kugli može biti ciljana i pravila igre nalažu da igrač mora najaviti sudiji koju kuglu želi da odigra, iako je često jasno koju će igrač kuglu odigrat, pa je i nije potrebno najavljivati.

Kada je obojena kugla ubačena u rupu, igrač osvaja bodove za tu kuglu ( žuta: 2; zelena: 3; smeđa: 4; Plava: 5; Roza: 6; Crna: 7;), i sudija vraća kuglu iz rupe na njeno prvobitno mjesto na stolu.

Ako igrač ne ubaci ciljanu kuglu u rupu, onda protivnik dolazi na red, i prve ciljane kugle su crvene, sve dok ih ima na stolu.

Izmjenjivanje između crvenih i obojenih kugli završava onda kada se ubace sve crvene kugle u rupe, i onda počinje druga faza. U ovoj fazi obojene kugle moraju biti ubačene u tačnom redosljedu( žuta, zatim zelena, zatim smeđa, pa plava, roza, i na kraju crna). Te sve kugle također postaju ciljane kugle, samo po ovom redosljedu. U ovoj fazi, pri ubacivanju kugli po redosljedu, kugle ostaju u rupama. U slučaju da dođe do prekršaja, kugla koja je zadnja ubačena se vadi iz rupe i vraća na svoje mjesto.

Kada se sve obojene kugle ubace u rupe, partija se završava i igrač koji ima više bodova osvaja partiju. Kada igrač poubacuje sve kugle do crne, i u slučaju da ima veću razliku poena od 7, tada taj igrač može da pobjedi partiju bez ubacivanja crne kugle.

Prekršaji

Faul je pogrešan udarac, ili potez igrača koji nije po pravilima.

Kada igrač koji igra napravi faul, njegov red je završio, i za udarac zbog kojeg je napravio prekršaj ne dobiva poene. Te poene dobiva protivnički igrač, i dolazi njegov red da igra.

Uobičajni prekršaji su:

  • udaranje prvo kugle koja nije bila ciljana
  • ubacivanje u rupu kugle koja nije ciljana
  • ubacivanje bijele kugle u rupu
  • udaranje druge kugle štapom prije bijele
  • izbacivanje kugle sa stola
  • dodirivanje kugle nečim čto nije vrh čtapa
  • igranje poena sa obje noge u zraku

Završavanje partije

Partija završava na jedan od sljedećih načina:

  1. ubacivanjem svih kugli do kraja
  2. predajom, kada jedan igrač preda partiju zbog toga što je razlika u bodovima nedostižna
  3. kada igrač vodi sa više od 7 razlike, a ostala mu je još crna kugla da ubaci za kraj, može da ne ubaci tu kuglu i pobjedi partiju

Najveći Brejk

Najveći brejk (vodstvo) koje igrač može da ostvari pod normalnim okolnostima iznosi 147. Da bi se ostvario ovaj skor igrač mora ubaciti svih 15 kugli u rupu, ubacujući crnu, iza svake crvene, i zatim ostalih 6 preostalih kugli. Ovaj Skor se rijetko ostvaruje u mečevima.

Ako igrač napravi prekršaj prije nego što ubaci i jednu kuglu, ostavlja protivniku slobodnu kuglu, pri čemu protivnik može izabrati kuglu u boji i nominovat je kao crvenu, i onda crna može biti nominovana kao slijedeća boja. To znači da je u stvari moguće ubaciti u rupu 16 "crveni", i crne, što je jednako zbiru od 155 poena. Ovo se još nikada nije desilo. Najveći brejk odigran na natjecanju je 149, a u meču 148.

Natjecanja

Najvažniji događaj u profesionanom snukeru je Svijetsko Prevenstvo, koje se održava od 1927( osim 1958 i 1963). Natjecanje se od 1977. održava u Crucible Teatru u Šefildu (Engleska). Zbog zabrane proizvođačima cigareta da budu sponzori u UK nakon 2005., Svijetsko Prvenstvo u snukeru sponzoriše 888.com

Sljedeće natjecanje po važnosti je natjecanje za poziciju na ljestvici. Oni koji osvoje najviše bodova osiguravaju kvalifikacije za turnire sljedeće godine i pozive na druge turnire.

Treće u redu su turniri s pozivima, na koje se pozivaju najviše plasirani igrači. Najbitniji turnir u ovoj kategoriji je Masters.

Ima i još nekih turnira koji su manje bitni, i koji ne donose promjenu na top ljestvici.