Under - Over klađenje

Vodič za Klađenje

Šta je to Under/Over klađenje?

Under/over je oblik klađenja za one koji prognoziraju da će biti puno golova na utakmici ili će biti meč bez puno golova. Ovaj oblik klađenja se ne odnosi samo na nogomet, neko na manje-više sve sportove. Under/over je klađenje na, tako reći, broj pogodaka na nekom sportskom događaju, ili bolje rečeno, možete se opkladiti da li će biti više ili manje pogodaka od odredenog broja koji ponudi kladionica.

Za nogometne utakmice ponuda se najčešće odnosi na 2,5 gola na utakmici, i kladite se na over 2,5 ako mislite da će biti tri ili više golova, ili na under 2,5 ako mislite da će biti dva ili manje golova. U košarci se to odnosi na zbroj koševa, -170,5+, ili u hokeju zbroj golova -5,5+, u tenisu zbroj gemova -21,5+ i sl. Također ima i kladionica koje se koriste metodom -3+, što je u biti slično ovome -2,5+ samo što ovdje imate 3 mogučnosti uplate; na 0-2 gola, na tačno 3 gola, ili 4 i više golova, ili kombinaciju od 1x i x2.

Nekoliko primjera

 

NOGOMET
BIH PREMIER LIGA
ZBROJ GOLOVA (-2,5+) Vrijeme 1 X 2 1X X2
1075 Široki Brijeg-Slavija 20:00 1.70 4.00 3.00 1.20 1.90

Ako stavite, na primjer, 100€ na Under 2.5 gola, i ako utakmica u regularnom dijelu (90 min.) završi sa ukupnim zbirom golova od 0, 1 ili 2 gola, osvojićete 170€. Što znači da ste zaradili 70€. Ako broj golova bude 3 ili više izgubili ste opkladu, a Boga mi i pare.

 

KOŠARKA
NBA
ZBROJ KOŠEVA (-185,5+) Vrijeme 1 X 2 1X X2
1075 Atlanta - Minnesota 20:00 1.80   1.80    


Primjerice, uložite 100€ na Under 185,5. Ako utakmica završi ukupnim rezultatom od 0 do 185 koševa, pare su vaše. Dobićete 180€, ili bez uloga profitirat ćete 80€. Ako utakmica završi sa ukupnim zbirom od 186 ili više, gubite opkladu.
U košarkaškim utakmicama može se desiti da neke kladionice računaju samo regularno vrijeme, a neke i produžetke. Tako da uvijek na to treba obratit pažnju.


Savjeti za Under/Over klađenje

Kada se kladite na under/over dobro je znati par sljedećih stvarčica:

-    U manje poznatim nogometnim ligama obično je broj golova velik skoro na svakom meču. Radi se o Holandskim, Belgijskim, Skandinavskim, a naročito u skoro svim nižim ligama. Francuska, iako spada u ligu "petice" je poznata pa malom broju golova.
-    U današnjem nogometu postoje dvije trenerske filozofije. Postoje oni koji misle da je smisao nogometa postići gol više od protivnika i pobijediti, i druga strana koja je za opciju da sačuvaju svoj gol a napad ako postigne koji pogodak biće super. Prva opcija je najzastupljenija u Španiji i Njemačkoj, dok su Italijanski i Francuski klubovi uglavnom za drugu opciju. Naravno postoje izuzetci i kada su u pitanju klubovi i treneri koje valja pratiti nekoliko sezona.
-    Derbi utakmice se češće završavaju sa manjim brojem golova od prosjeka, jer su timovi dosta rezervisaniji. U ovakvim mečevima nije važno pobijediti, važno je ostati neporažen.
-    Provjerite listu povrijeđenih i kažnjenih igrača. Ukoliko za neku ekipu ne nastupaju ključni igrači, plejmejker ili napadač, vjerovatno će cijeli tim imati problema sa postizanjem pogodaka. Ukoliko ne nastupaju glavni odbrambeni igrači, ekipa će teško sačuvati svoju mrežu. Ovo se prije svega odnosi na klubove sa manje poznatim igračima i manjim budžetom, jer upravo oni nemaju kvalitetnu zamijenu za svakog igrača. Bogati klubovi nemaju ovakvih problema.
-    Ukoliko je meč važan za jednu stranu, u smislu ispadanja iz lige ili osvajanje pozicije u vrhu tabele onda će meč više ličiti na derbi.
-    Provjerite vremensku prognozu. Ukoliko je kišovito ili ima snijega teško da će igrači pokazati dobru igru, a samim tim i puno golova. Također su bitne i vremenske razlike, južnoamerička liga, ruska liga, nadmorske visine...
-    Što se tiče NHL-a i NBA-a, inače je poznato da se u tim ligama postiže više pogodaka, nego u Evropskim hokejaškim, a naročito košarkaskim ligama.
-    Tradicija je također bitna. Pogledajte ishode nekoliko prijašnjih susreta.

Azijski Under/Over

Under 2,25
U slučaju tačno dva gola, vraća vam se pola uloga, a druga polovica se ulaže na kvotu.

Over 2,75
U slučaju tačno tri gola
, vraća vam se pola uloga, a druga polovica se ulaže na kvotu.

Under 2
U slučaju tačno dva gola, vraća van se cijeli ulog.