Sportovi

Svi artikli iz ove kategorije

Nogomet

Nogomet je ekipni sport koji se igra između dvije ekipe sastavljene od jedanaest igrača. Nogomet je trenutačno najpopularniji sport na svijetu. Igra se nogometnom loptom na pravougaonom igralištu s travnatom ili umjetnom površinom.
Pročitaj sve >

Košarka

Košarka je sport u kojem dva tima sastavljene od po pet igrača pokušavaju ostvariti što više bodova (poena) ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima. Kada se to dogodi govori se o košu.
Pročitaj sve >

Tenis

Tenis je sport gdje se koriste reketi, i koji igraju dva igrača (singl) ili dva tima od po dva igrača (dubl). Igrači koriste reket za tenis da bi prebacili lopticu u protivnički dio terena preko mreže koja se nalazi na sredini terena.
Pročitaj sve >

Hokej

Hokej na ledu jedan je od najdinamičnijih zimskih sportova. Hokej je ekipni sport koji se igra na umjetnim ili prirodnim ledenim površinama, a najpopularniji je u zemljama s dugim, hladnim zimama. Iznimno je popularan u Češkoj, Finskoj, Kanadi, Rusiji, Slovačkoj, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.
Pročitaj sve >

Odbojka

Odbojka je sport s loptom u kojem se dvije suparničke ekipe natječu na terenu s razapetom mrežom na sredini. Cilj igre je prebaciti loptu preko mreže u protivničko polje na način da je protivnik ne uspije održati u zraku i vratiti natrag preko mreže na dozvoljen način prije nego li padne na teren.
Pročitaj sve >

Američki fudbal

Američki fudbal, poznat u SAD i Kanadi kao fudbal (football), je natjecateljski timski sport izrazito popularan u SAD-u. Cilj igre je prenijeti loptu (football) prema završnoj zoni protivničkog tima (endzone) i tako osvojiti bodove.
Pročitaj sve >

Bejzbol

Bejzbol( eng. babeball) je timski sport u kojem glavni odbranbeni igrač - bacač ili pitcher - nastoji baciti lopticu (isto tako nazvanu bejzbol) prema svom hvataču (catcher), dok napadački igrač - udarač ili batter - tu istu lopticu pokušava udariti palicom i izbaciti je van tačno označenog područja kako bi postigao jedan ili više bodova.
Pročitaj sve >

Motosport

Auto trke (poznato i kao autosport ili motorsport) je sport koji uključuje trkače automobile. Mototrke ili motorsport može i da znači utrkivanje motora, i može da uključuje i trke glisera i aviona.

Pročitaj sve >

Golf

Golf (gowf na Škotskom) je sport gdje individualni igrači ili timovi nastoje da ubace lopticu u jamicu (rupu) koristeći različite golf palice, i to je jedan od rijetkih sportova gdje proporcije terena nisu fiksno oređene.
Pročitaj sve >

Snooker

Snuker (Snooker) je bilijarska igra, jako popularna u Velikoj Britaniji i nekim dijelovima Azije. Igra se na stolu s rezmjerom 12 puta 6 stopa (približno 366 cm puta 183 cm). Sto ima šest rupa - po jednu na svakom uglu i još dvije na sredini dužih strana.
Pročitaj sve >