Jump to content
kladionica.eu Forum
Sign in to follow this  
Hennessy

Zone Alarm tutorial

Recommended Posts

Pitali ste me kako podesiti progi zvan "Zone Alarm", pa eto uhvatio sam malo vremena pa ću napraviti mali "tutorial".

1. Što je to "Zone Alarm"?

U osnovi to je program koji sprječava bilo kakvo neovlašteno "upadanje" na vaše računalo dok ste vi spojeni na internet i surfate vašim najdražim stranicama. On pruža zaštitu od raznoraznih trojana (trojan je progi koji omogučuje svome "autoru" da pogleda što se to krije u vašem računalu) i ostalog "smeča" koje na brzinu možete pokupiti dok ste spojeni na internet (ako je i windows firewall off, onda je vrlo velika vjerojatnost da vam u prvih 10 sec već računalo inficirano -> govorim iz vlastitoga iskustva). Računalo vam se samo od sebe gasi a vi ne znate zašto.. hmm ti hakeri). Da ne duljim dalje o mogućnostima (nama je firewall bitan, sve ostalo je "nuklearna fizika" ako se ne kužite ni malo u računala), priječi ću na samo podešavanje programa.

 

..ali oni koji ga nemaju moraju ga prvo skinuti. Dakle download Zone Alarm (non pro).

^Napomena: Nemojte downlodati Zone Alarm PRO jer nije besplatan (ima neke dodatne, nama sada nevažne funkcije), već "običan" Zone Alarm, onaj na koji vas vodi LINK!

 

 

 

2. Konfiguriranje

Kada ste skinuli najnoviju verziju, pokrenite instaler i instalirajte program. Nakon doga slijedi restart računala, i onda će vas program upitati da li želite koristiti zone alarm PRO ili obični (dakle non pro), vi selektirajte obični i pratite wizard do kraja. U jednom treutku program će vas priupitati da li želite da on porihta automatski postavke da možete pristupiti (i surfati) internetu, a vi mu dajte potvrdan odgovor (postavke koje program automatski podesti se mogu lako editirati, no o tome malo poslije). Za početak to je to..

 

^Napomena: Ako instalirate Zone Alarm na svježe windowse, prije instalirajte eventualne drivere za modem/isdn/dsl.

 

2.1.Aplikacija želi pristupiti internetu

Sada kada ste spojeni na internet, želite surfati ili možda odigrati online igricu ili downlodati kakvu pjesmu, no kada kliknete na npr. LimeWire (besplatan NO SPAM program za downlodanje svega i svačega) kad ono iskoči vam sljedeći prozorčić:

 

noviprogi9ey.jpg

 

Šta sada? Obratite pažnju na podcrtani tekst "...access the Internet...", dakle aplikacija (u ovom slučaju opera.exe [strelica br 1.]) želi pristupiti internetu u svrhu downlodanja podataka (koje se događa npr. kada učitavate web stranicu). Potvrdnim odgovorm na pitanje ćete omogućiti aplikaciji da pristupi internetu, ali samo ovaj puta. Kada npr. resetirate računalo i opet pokrenete operu, opet će iskoćiti prozorčić i upitati vas isto pitanje. Ako je to aplikacija koju često ili stalno koristimo, onda ćemo u kvadrat [strelica br.2] staviti kvačicu i pritisnuti "Yes". Odsada svaki put kada taj program hoće pristupiti internetu, imat će automatski pristup i neće nas više gnjaviti. Na ovaj način se može programu i ograničiti pristup internetu (klik na kućicu za kvačicu i onda "No").

Gore navedeni postupak treba ponoviti za svaki program za koji hoćete/nećete da pristupi internetu i s interneta downloda podatke (nemojte zaboraviti kvačicu...).

 

2.2.Aplikacija se želi "ponašati kao server"

I evo vas, spremili ste se za surfanje (na sigurnom tipu fkorz), kad ono iskače sljedeći prozorčić:

 

noviprogiserver3wj.jpg

 

Šta je sada ovo? Prvo da pojasnim što znači da se aplikacija "ponaša kao server". To znači da ta aplikacija može pristupiti internetu, ali i da internet može pristupiti njoj, točnije, dozvoljavate download podataka na vaše računalo (to se događa npr dok učitavate web stranicu), ali dozvoljavate i upload od vašeg računala prema internetu (npr. kada postate na forumu, vaš tekst upravo pomoću uploda "putuje" od vas do foruma).

Dakle ako hoćemo bez problema surfati internetom, stavimo kvačicu u kvadratić (kao i u prošlom slučaju) i kliknemo "Yes". Većina mrežnih programa će zahtijevati i dozvolu da pristupe internetu, i dozvolu da se "ponašaju kao server", a ako te dozvole nemaju, neće pravilno funkcionirati.

 

3. Program control

Program control se nalazi unutar samog programa, i omogućuje nam da vidimo koji programi imaju kakve dozvole (gore navedene), a tu možemo i projmeniti te dozvole, a kako to napraviti piše na sličici:

 

progicontrol29zw.jpg

 

Dakle desnim klikom postavljamo kvačicu ili x, a ako pak postavimo upitnik, pri svakom pokušaju tog programa da pristupi internetu, pojavit će se svaki puta ponovo gore navedeni prozori. Dakle ako smo nešto krivo stisnuli, tj. ako želimo nešto oko dozvola promijeniti odlazimo ovdje.

 

Kod programa kojeg hoćemo da nesmetano obavlja funkcije preko interneta, moramo imati četri zelene kvačice kao što to na slici ima „KazzaLite“.

 

^Napomena: nemojte se previše zamarati s Trusted i Internet koje ste zamijetili na slici. Ako nekome baš treba objasniti što to znači, pm me.

 

 

4. Tips

Sada kada smo naučili kako uređujemo dozvole, naučit ćemo i kojim programima treba odnosno ne treba davati dozvole.

Npr. što će jednom Windows Media Playeru pristup internetu? Od njega apsolutno nikakve koristi, osim za puštanje glazbe/videa, a još vam k tome i usporava vezu. Stoga kada vam izleti prozorčić, vi lijepo kliknite u kučicu (znači da zapamti postavku) i zatim na "No".

Postupak ponovite za sve programe kojima jednostavno ne treba pristup internetu.

S druge strane, Firefoxu, Outlook expressu, Icq-u, ili pak LimeWire-u treba dati dozvolu za pristup i za server pa tako i učinite.

 

The end

^btw: progi = aplikacija = program

-------------------------------------------------

Eto to je to, nadam se da će vam pomoći. Ako još nešto nije jasno, pm me. :sal1

 

:sal1: :sal1:

Edited by Hennessy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja ga koristim vec godinu dana i non stop mi je usporavao konekciju i non stop me je nesto pitao , ali sam mu nasao caku : desnim klik pa SHUTDOWN ZONE ALARM i sad radi tiho i rijetko sta da me pita a konekcija extra :a020[9]: odlican program i jako sam zadovoljan sa njim

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja ga koristim vec godinu dana i non stop mi je usporavao konekciju i non stop me je nesto pitao , ali sam mu nasao caku : desnim klik pa SHUTDOWN ZONE ALARM i sad radi tiho i rijetko sta da me pita a konekcija extra  :a020[9]:  odlican program i jako sam zadovoljan sa njim

31882[/snapback]

Evo ja upravo instalirao profesional verziju,za sad me ništa ne pita,ali ako bude šta pitao,a ne budem mogao riješit i ja ću na shutdown. hahah:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
Sign in to follow this  

×