Danas počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, prvi put sa 32 selekcije i bez navijača

13. 01. 2021, 12:08 - Sport

Utakmicom između Egipta - Čilea (18:00) danas u Egiptu počnije 27. Svjetsko prvenstvo za rukometaše na kojem će prvi put nastupiti 32 reprezentacije umjesto dosadašnje 24, a turnir će trajati do 31. januara.

Prvi put u historiji na jednom Svjetskom prvenstvu neće biti gledalaca zbog aktuelne pandemije koronavirusa, iako su prethodno organizatori najavili kako će biti prisutan dio publike. 

Ipak, nakon nezadovoljstva i bojazni koje su iskazale najbolje reprezentacije, domaćini su bili primorani promijeniti odluku i turnir će se igrati bez navijača. 

U posljednji čas objavljeno je da su se Češka i SAD povukle s turnira zbog velikog broja članova reprezentacje zaraženih koronavirusom, a njihovo mjesto zauzet će Sjeverna Makedonija i Švicarska. Zbog koronavirusa Svjetska rukometna federacija (IHF) dopustila je svakoj reprezentaciji da u Egipat dovede 20 igrača. 

Titulu prvaka svijeta branit će rukometaši Danske, a na smotri najboljih svjetskih selekcija pojavit će se i tri debitanta - reprezentcije Zelenortskih Ostrva, Urugvaja i DR Konga. 

Šampiont će se igrati u četiri dvorane (tri u Kairu i jedna u Aleksandriji). 

Što se tiče samog sistema takmičenja, u prvom krugu sa 32 ekipe igrat će osam grupa sa po četiri reprezentacije, a u nastavak takmičenja proći će po tri ekipe. Drugi dio turnira predviđa četiri grupe sa po šest reprezentacija, a u četvrtfinale će proći po dvije najbolje selekcije u grupama. 

U najuži krug favorita svrstavaju se selekcije Danske, Španije, Norveške, Francuske i Hrvatske, dok bi iz drugog plana u borbu za medalje mogle da se uključe Njemačka, Slovenija i domaća selekcija Egipta. 

Rekorder po broju naslova svjetskog prvaka je Francuska koja je šest puta bila "na krovu" svijeta, a slijede Švedska i Rumunija sa po četiri titule. Dvije titule imaju Rusija, Španija i Njemačka, a po jednu Hrvatska, Danska i bivše države Zapadna Njemačka, Čehoslovačka, Sovjetski Savez i Jugoslavija.

klix.ba

Tagovi: SP rukomet, Egipat, IHF,

Vezane vijesti

New Team
Prestroga pravila na SP: Korona već izbacila rukometaše Češke i SAD-a, ostali timovi u strahu

Rukometno Svjetsko prvenstvo u Egiptu počinje danas, a već smo imali dva skandala uoči samog starta takmičenja. Svjetska rukometna federacija (IHF) je uvela prestr...

New Team
Danas počinje Svjetsko prvenstvo za rukometaše, prvi put sa 32 selekcije i bez navijača

Utakmicom između Egipta - Čilea (18:00) danas u Egiptu počnije 27. Svjetsko prvenstvo za rukometaše na kojem će prvi put nastupiti 32 reprezentacije umjesto dosada&sc...

New Team
Svjetsko prvenstvo rukometaša u Egiptu ipak bez publike na tribinama

Svjetsko rukometno prvenstvo koje počinje u srijedu u Egiptu ipak će se igrati bez gledatelja, iako su organizatori ranije najavili kako će otvoriti vrata dvorana određenom ...

New Team
Rukometaši Bosne i Hercegovine i definitivno ostali bez Svjetskog prvenstva

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je bez specijalne pozivnice za Svjetsko prvenstvo u Egiptu nakon što je ukidanjem predbaraža i baraža zbog pandemije...