Đoković napustio ATP-ovo Vijeće igrača: Novo pravilo me stavlja u nezgodnu poziciju

22. 12. 2020, 13:33 - Sport

Najbolji svjetski teniser Novak Đoković potvrdio je da više neće biti u ATP-ovom Vijeću igrača iako je nominovan od ostalih tenisera, a kao razlog je naveo da je ATP u međuvremenu promijenio pravilo koje ga stavlja u nezgodnu situaciju.

Kako je istakao, primoran je da se povuče zbog sukoba interesa jer nijedan igrač koji ima učešća u drugoj organizaciji, ne može da bude član ATP-ovog vijeća igrača. 

Đoković je već na čelu novoformirane Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA) koja planira ponuditi igračima sopstvenu strukuturu, nezavisnu od ATP-a, koja bi direktno odgovarala na potrebe igrača-članova.

"Želio bih da podijelim s vama novosti u vezi sa mojom nominacijom za sljedeće izbore za ATP Vijeće igrača. Prije svega, želio bih da kažem da mi je, kao i uvijek, velika čast što imam kontinuiranu podršku i povjerenje u igračima koji su me ponovo nominovali da u Vijeću služim našim zajedničkim interesima. Moja prva reakcija bila je da prihvatim nominaciju i da, ukoliko budem izabran, dam sve od sebe da zaštitim interese igrača. 

Ipak, samo nekoliko dana nakon moje nominacije, ATP je usvojio novo pravilo koje me stavlja u nezgodnu poziciju. Prema novom pravilu, svi igrači koji su članovi novoformirane Asocijacije profesionalnih tenisera (PTPA) ili bilo kog udruženja koji imaju ‘sukob interesa’ ne mogu da budu birani u Vijeće igrača. Kao što znate, ja sam dio PTPA, organizacije koja je osnovana nedavno bez bilo kakve namjere da bude u konfliktu sa ATP. PTPA tek treba da bude u potpunosti struktuirana i njena dugoročna vizija tek treba da bude detaljno ustanovljena. Iako PTPA nema nikakvu namjeru da se bori protiv ATP nejasno je kako će ATP u budućnosti gledati na nju. 

Nažalost, u skladu sa najnovijim razvojem situacije osjećam da je neophodno da svoje ime skinem sa liste kandidata. Ne želim da stvaram bilo kakve nejasnoće i konflikte u Vijeću igrača i izborima. Radim to sa žaljenjem i teškog srca. Kao i uvijek, veoma sam strastven kada je u pitanju zastupanje stavova pred Vijećem. Iskreno verujem da postoji put koji bi umnogome popravio živote mnogih igrača, posebno onih nižerangiranih i koji bi mogao da ima snažan pozitivan utjecaj na tenis u cijelini. Uvjeren sam da PTPA to može da postigne u skoroj budućnosti. 

Prije nego što zaključim ovo saopćenje želim da izrazim svoje uvjerenje da je izuzetno važno da ne ulazimo u bilo kakve konflikte jer je to u interesu našeg sporta. Nadam se da će se to u budućnosti odnositi na sve organizacije igrača i na sve nivoe organizacije ATP-a. 

Svima vam želim uspješnu i dobru 2021. godinu", napisao je Đoković na Instagramu. 

Inače, Novak Đoković (33) danas je ušao u 300. sedmicu na vrhu ATP liste.  Đoković je tek drugi u historiji koji je došao do ove brojke, a prije njega to je ostvario samo Švicarac Roger Federer. 

Na vrhu ATP liste Federer je bio 310 sedmica, a Đoković taj rekord može oboriti 8. marta naredne godine.

klix.ba

Tagovi: Đoković, ATP,

Vezane vijesti

New Team
Đoković vikao na trenera pa nakon poraza priznao: Osjećao sam se odvratno

Srbijanski teniser Novak Đoković je jako teško primio poraz od Britanca Daniela Evansa (4:6, 5:7) u osmini finala Monte Carla, a ovaj put je napao svog trenera Marijana...

New Team
Damir Džumhur diskvalifikovan s turnira u Meksiku zbog svađe sa sudijom

Bh. teniser Damir Džumhur diskvalifikovan je s ATP turnira u meksičkom Acapulcu nakon sukoba sa sudijom.  Džumhur je igrao protiv nizozemskog tenisera Botica v...

New Team
Najbolji američki teniser progovorio o malverzacijama: ATP je slomljen sistem

Američki teniser John Isner istakao je nezadovoljstvo planom organizatora Mastersa u Miamiju da drastično smanje nagradni fond rekavši kako će njihovi prihodi i nakon ...

New Team
Đokoviću na Australian Openu mišić napukao 2,5 centimetra, pauzirat će mjesec

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković će pauzirati najmanje mjesec zbog povrede koju je zadobio na Australian Openu.  Đoković se povrijedio tokom meča &sca...