Kuha na relaciji Uefa-Fifa: Nogomet nije na prodaju!

24. 05. 2018, 10:26 - Sport

Prvi čovjek Europske nogometne unije (Uefa) Aleksander Čeferin iznio je niz kritika na račun predsjednika Svjetske nogometne federacije Giannija Infantina zbog njegovog plana da pokrene dva nova natjecanja.

Čeferin je Infantinove planove označio „ciničnim i nemilosrdnim merkantilizmom“, a vladajuće tijelo svjetskog nogometa optužio je i kako želi da prodati dušu tog sporta.

S obzirom da su tijela koja predstavljaju europske klubove i lige objavila kako se protive planovima, Čeferinov govor pred Europskom unijom u Bruxellesu nagovještaj je ozbiljnog sukoba na relaciji Uefa-Fifa. Pripremite kokice!


Infantino, nekadašnji opći tajnik Uefe, predložio je pokretanje novog natjecanja koje bi praktički bilo Svjetsko prvenstvo u malom. Na njemu bi sudjelovalo osam reprezentacija i na programu bi bilo svake dvije godine, uz tradicionalno Svjetsko prvenstvo.

Final Eight bi predstavljao završnice globalne Lige nacija, a prvi čovjek svjetskog nogometa također traži proširenje Svjetskog klupskog prvenstva na 24 momčadi u sklopu dogovora s neimenovanim investitorima, koji žele uložiti 25 milijardi dolara u razdoblju od 12 godina.

- Dokle god sam predsednik Uefe, neće biti prostora za sebična nastojanja i skrivanje iza lažnih pretenzija. Ne mogu prihvatiti da neki ljudi, koji su zasljepljeni jurenjem profita, razmatraju prodaju duše nogometa nebuloznim privatnim fondovima - rekao je Čeferin pred Savjetom ministara sporta Europske unije.

- Novac ne vlada, a model europskog sporta mora se poštivati. Nogomet nije na prodaju. Neću dozvoliti da itko žrtvuje njegovu strukturu na oltaru ciničnog i nemilosrdnog merkantilizma - zaključio je.

Čeferin je također istaknuo stav po kojemu nogomet pobijediti u borbi s kapitalom koncentriranim u maloj grupi klubova, jer to po njemu utječe na sama natjecanja.

To je prijetnja natjecateljskoj ravnoteži, koja je od ključne važnosti za privlačnost koju donosi nogomet. Spremni smo napraviti što je potrebno kako bismo povećali razinu natjecanja. Moramo hitno reagirati, prije nego bude kasno - zaključio je prvi čovjek europskog nogometa.

Sportklub

Vezane vijesti