Navijači Porta hukali Balotelliju, a u ekipi imaju tek tri bjelca

17. 02. 2012, 09:35 - Sport

Manchester City prijavio je Uefi da su navijači Porta na utakmici Europa lige na stadionu Dragao (pobjeda Cityja 2:1) majmunskim glasanjem provocirali tamnopute igrače Maria Balotellija i Yayu Tourea.

Manchester City prijavio je Uefi da su navijači Porta na utakmici Europa lige na stadionu Dragao (pobjeda Cityja 2:1) majmunskim glasanjem provocirali tamnopute igrače Maria Balotellija i Yayu Tourea.

Reprezentativac Obale Slonovače, koji se upravo vratio s Afričkog kupa nacija, za "dobrodošlicu" na povratku s Crnog kontinenta dobio je porciju rasističkih uvreda u Portugalu i potvrdio je kako je čuo povike prema njemu i suigraču:

"Zato svi volimo igrati u engleskoj Premier ligi, jer se to tamo nikad ne događa. Možda u stranim državama ne očekuju crne igrače", sarkastično se upitao mlađi brat Toure.

Ali dok je on nekoliko puta bio meta rasističkih vrijeđanja, kontroverzni napadač gostiju stalno je bio na tapetu domaćih navijača, posebno u prvom dijelu, kao i kada je izlazio iz igre prilikom zamjene u nastavku.

Osim što je rasističko vrijeđanje za svaku osudu, pa makar bilo "samo" zbog provokacije i "šale", u ovom primjeru se posebno pokazuje sva njegova glupost i apsurdnost: U prvom sastavu Porta koji je istrčao protiv Cityja, bila su tek tri "prava" bijelca - Lucho Gonzalez, Joao Moutinho i James Rodriguez, dok su svi ostali slične ili iste boje kože kao i oni koje su navijači Porta vrijeđali.

Toure je prokomentisao: "Nogomet je prekrasna igra i navijači bi na stadion trebali dolaziti uživati u njoj, a na stadionima ne bi smjeli slušati ovo što smo čuli u Portu. Nadam se da će se ti ljudi promijeniti. Mario se po tom pitanju svakako promijenio - naučio se kontrolirati kada ga vrijeđaju rasistički."

Osim što se naučio nositi s tim, portugalskim rasistima se osvetio na najbolji način - tako što je domaćeg braniča Alvara Pereiru natjerao na autogol.


(Index.hr)

Vezane vijesti

New Team
Liverpool za rekord i najveću kvotu na svijetu

Nigdje nećete naći veće Nedjelja je dan za nove izazove, puna prilika za zaradu. Kladionice Mozzart pripremile su tri kvote za ...

New Team
Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Manchester City 1,70, West Ham 2,60, Rotherham 1,50!

Nigdje nećete naći veće   Prvi dan Nove godine, u fudbalskom smislu, tradicionalno obeležavaju Englezi. Bukmejkeri

New Team
Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Porto 2,00, Bornemouth 1,80, Braga 1,75

Nigdje nećete naći veće   Bliži se kraj godine, ali se lopta i dalje kotrlja. Englezi su tradicionalno aktivni na isteku stare i dolasku nove godine. B...

New Team
Prije nekoliko dana završio karijeru, a sada mu Manchester City poslao ponudu

Sergio Aguero je zbog zdravstvenih problema bio primoran da završi svoju igračku karijeru na žalost pravih fanova dobrog fudbala. Argentinac je ljetos potpisa...