Otkazane sve NBA utakmice do kraja novembra

27. 10. 2011, 16:57 - Sport

Komesar najjače košarkaške lige svijeta NBA lige David Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon posljednjeg u nizu neuspješnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova.

Komesar najjače košarkaške lige svijeta NBA lige David Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon posljednjeg u nizu neuspješnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova.

Time je propala mogućnost odigravanja cjelokupne NBA sezone.

"Imali smo zajednička nadanja, ali u svjetlu propasti novih pregovora cjelokupna sezona neće se odigrati ni pod kojim okolnostima. Nije praktično, moguće niti pametno imati puno sezonu sada", komentarisao je Stern, koji je prethodno otkazao prve dvije sedmice nove sezone koja je trebala početi 1. novembra.


"Sada trebamo procijeniti koliko je velika šteta. Obje strane teško su oštećene. Količina dolara koje su vlasnici izgubili je nevjerovatna, kao i količina novca koju su izgubili vlasnici", dodao je čelni čovjek NBA lige.


Vlasnici i dalje inzistiraju na raspodjeli prihoda 50-50, dok se Igračko udruženje ne spušta ispod 52,5% u njihovu korist. Sporna je dakle raspodjela nekih 100 miliona dolara godišnje koje se nijedna strana ne želi odreći.


Posljednja skraćena NBA sezona odigrana je 1999. godine. Tada je umjesto 82 predviđene, svaka ekipa odigrala 50 utakmica u regularnom dijelu sezone. Spomenuta sezona nije započela do početka februara, a vlasnici i igrači dogovorili su novi kolektivni ugovor tek u januaru.


(Totalsport)

Tagovi: lockout, NBA,

Vezane vijesti

New Team
Kakva će to biti ludnica u Kanadi - Raptorsi vode 3-1!

Iako Kevin Durant ponovno nije zaigrao, Golden State je mogao računati na Klaya Thompsona i Kevona Looneya unatoč tome što se potonji već oprostio od ove sezon...

New Team
Početak trade sezone: Netsi spremni za Kyrieja

Dok su oči NBA lige usmjerene na finalni obračun sezone između Golden State Warriorsa i Toronto Raptorsa, mnoge ekipe pokušavaju se što kvalitetnije pripremit...

New Team
Revolucija u NBA ligi: Uvodi se kup kao u nogometu

" Moja je dužnost cijelo vrijeme provjeravati na koji način funkcioniraju i napreduju druge organizacije i s...

New Team
Mogu li Knicksi prekinuti lutrijsko prokletstvo?

New York Knicksi godine 1985. bili su prvi pobjednici NBA draft lutrije, tada su svoj pick iskoristili na Patricku Ewingu koji će kasnije postati jedan od najboljih centara l...