Savez traži istragu protiv pet klubova Serie A

21. 04. 2010, 22:07 - Sport

Nakon otkrića o umiješanosti novog kontigenta italijanskih klubova u aferu "Calciopoli" iz sezone 2005/2006, Italijanski je nogometni savez (FIGC) službeno objavio pokretanje nove istrage.

Nakon otkrića o umiješanosti novog kontigenta italijanskih klubova u aferu "Calciopoli" iz sezone 2005/2006, Italijanski nogometni savez (FIGC) je službeno objavio pokretanje nove istrage.

Novouključeni klubovi u skandal jesu Inter, Palermo, Roma, Bologna, Cagliari i Udinese, za što navodno postoje audiodokazi.

"U vezi s procesom koji se vodi na Napuljskom sudu, iz državnog tužilaštva vjerovatno će neko vrijeme pričekati s pokretanjem istrage, no FIGC ju je zatražio", prioćili su iz saveza.


Istragu je inicirao advokatski tim Luciana Moggija, bivšeg Juventusovog glavnog operativca, koji je, kao i njegov klub, jedini ozbiljno stradao u istrazi iz 2006. godine, kada se ispostavilo da je vlastitim utjecajem i kontaktima "delegirao" Juventusu sklone sudije za utakmice torinskog kluba.


Zaradio je suspenziju iz nogometa u trajanju od pet godina, dok su Juventusu oduzeti naslovi iz 2005. i 2006. godine, te je klub izbačen iz prve u drugu ligu.


Reggina, Fiorentina, Milan i Lazio tada su kažnjeni samo ukorima.


Nedavno su se, međutim, u javnosti pojavili novi audiozapisi, konkretno njih 75, po kojima ispada da su iste usluge poput Moggija od tadašnjeg čelnika sudijske organizacije Pierluigija Pairetta tražili i mnogi drugi italijanski čelnici. U ime Intera to je, navodno, tražio tadašnji predsjednik kluba Giacinto Facchetti, koji je preminuo ujesen 2006. godine.

(Totalsport)

Vezane vijesti

New Team
Navijač dao 200.000 dolara brazilskom klubu da jedan igrač zaigra ključni derbi

Navijači često uskaču u pomoć voljenom klubu kada je to neophodno, a takva je situacija bila i sa simpatizerom brazilskog Internacionala koji je jučer uplatio 200.000 dolar...

New Team
Džeko postao najbolji strijelac Rome svih vremena u Evropskoj ligi

Bosanskohercegovački napadač Edin Džeko postigao je pogodak protiv Brage u okviru šesnaestine finala Evropske lige, u kojem je Roma slavila kao gost rezultatom 2:0, a ...

New Team
Conte se izvinio zbog pokazivanja srednjeg prsta predsjedniku Juventusa

Trener milanskog Intera Antonio Conte izvinio se zbog svog ponašanja i neprimjerenog gesta na meču protiv Juventusa u okviru Italijanskog kupa odigranog prošlli u...

New Team
Legendarni italijanski nogometaš brani Džeku: Takav igrač se ne dira, nisu dobro postupili

Nekadašnji legendarni italijanski reprezentativac Fulvio Collovati gostovao je u emisiji "Bar Forza Lupi" u okviru programa Centro Suono Sport, a bivši d...