ŠTA JE ZAPRAVO BOXING DAY?

24. 12. 2021, 18:18 - Sport

Vrijeme je praznika, a za fudbalske fanove Engleske Premierlige najbolji dio praznika je upravo Boxing day. Pozovete društvo, na stol izvadite sve što niste mogli pojesti i popiti dan ranije, odigrate tikete u Mozzartu, poredate se ispred televizije i show može početi. 

Sigurni smo da svi znamo za ovaj naziv, ali šta je zapravo Boxing day i kada se odigrava?
Ovaj veliki fudbalski praznik pada na 26. Decembar, dan poslije Božića, i ako ste pomislili na boks, uopšte nema veze sa tim sportom. Zapravo glavni sinonim za ovaj dan je fudbal, trke konja, kriket i drugi sportovi koji su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ime zapravo potiče od tradicionalnog naziva „Boxing up“ gdje su bogate porodice na 26. Decembar spremali i uručivali poklone svojim slugama. Boxing day je zapravo „praznik za sluge“, jer su jedini oni taj dan dobijali poklone za sebe i svoje porodice.

To je u suštini cijela priča iza Boxing daya, međutim, kakve veze ima fudbal i odigravanje utakmica na ovaj datum?

Na dan Božića se ne igraju utakmice, iako to prije nije bila praksa. Dok nije bilo TV prenosa na 25. Decembar se odigravao veliki broj utakmica. 
1957. godine Ujedinjeno Kraljevstvo je donijelo odluku da se na dan Božića neće igrati nijedna utakmica, i logičan slijed je bio da se sve utakmice pomjere za dan poslije. Na „Dan sluga“. Tako da se na ovaj Boxing day odigravaju sve utakmice (ne računajući odgođene), osim utakmice između Newcastlea i Man. Uniteda, koja se igra dan poslije.

Zaista, veliki fudbalski dan za ljubitelje najbolje lige na svijetu. Jedinu mrlju na ovaj Boxing day ostavlja Corona virus, pa su upravo zbog toga odgođene utakmice između Liverpoola i Leedsa, Wolvesa i Watforda, a danas i Burnleya i Evertona. Nadamo se da će na ovome i ostati, i da ćemo moći uživati u ostalih 7 utakmica.
Pored Engleske Premier lige u nedjelju se igra još Škotski Premiership i Sjevernoirski Premiership, po uzoru na ovaj veliki dan.

Dakle, u nedjelju na Vama je da zovete društvo ili ipak odete u lokalni pub, odigrate tikete u Mozzartu i cijeli dan uživate u ovom prazniku, prazniku fubala. Pratite Mozzart i igrajte najveće kvote na svijetu.

Tagovi: boxing day, Mozzart,

Vezane vijesti

New Team
Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Chelsea 1,85, Ajax 2,05, Sociedad 1,75, Nigerija 1,65!

Nigdje nećete naći veće   Nova godina, novi izazovi i prilika za zaradu. Kladionice

New Team
Spoj futsala i radničkih igara: Mozzart podržao Turnir 'Arena 2022'

Završen je prvi zimski Turnir „Arena 2022“ u Gradišci. Za sve učesnike i posjetioce bio je to pravi sportski spektakl jer su imali priliku da uživaju...

New Team
Za napredak u Prvoj ligi: Mozzart donirao opremu FK Omarska

udbalski klub Omarska uskoro će zaokružiti pola vijeka igranja kvalitetnog fudbala u okolini Prijedora. Tokom proteklih 50 godina u ovom klubu stasali su mnogi uspješni...

New Team
Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Alžir 2,50, Roma 1,40, Galatasaray 1,85

Nigdje nećete naći veće   Bogata fudbalska ponuda. Ovog četvrtka na programu su utakmice u brojnim takmičenjima širom Evrope, kao i Afrički ku...