ŠTA JE ZAPRAVO BOXING DAY?

24. 12. 2021, 18:18 - Sport

Vrijeme je praznika, a za fudbalske fanove Engleske Premierlige najbolji dio praznika je upravo Boxing day. Pozovete društvo, na stol izvadite sve što niste mogli pojesti i popiti dan ranije, odigrate tikete u Mozzartu, poredate se ispred televizije i show može početi. 

Sigurni smo da svi znamo za ovaj naziv, ali šta je zapravo Boxing day i kada se odigrava?
Ovaj veliki fudbalski praznik pada na 26. Decembar, dan poslije Božića, i ako ste pomislili na boks, uopšte nema veze sa tim sportom. Zapravo glavni sinonim za ovaj dan je fudbal, trke konja, kriket i drugi sportovi koji su popularni u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ime zapravo potiče od tradicionalnog naziva „Boxing up“ gdje su bogate porodice na 26. Decembar spremali i uručivali poklone svojim slugama. Boxing day je zapravo „praznik za sluge“, jer su jedini oni taj dan dobijali poklone za sebe i svoje porodice.

To je u suštini cijela priča iza Boxing daya, međutim, kakve veze ima fudbal i odigravanje utakmica na ovaj datum?

Na dan Božića se ne igraju utakmice, iako to prije nije bila praksa. Dok nije bilo TV prenosa na 25. Decembar se odigravao veliki broj utakmica. 
1957. godine Ujedinjeno Kraljevstvo je donijelo odluku da se na dan Božića neće igrati nijedna utakmica, i logičan slijed je bio da se sve utakmice pomjere za dan poslije. Na „Dan sluga“. Tako da se na ovaj Boxing day odigravaju sve utakmice (ne računajući odgođene), osim utakmice između Newcastlea i Man. Uniteda, koja se igra dan poslije.

Zaista, veliki fudbalski dan za ljubitelje najbolje lige na svijetu. Jedinu mrlju na ovaj Boxing day ostavlja Corona virus, pa su upravo zbog toga odgođene utakmice između Liverpoola i Leedsa, Wolvesa i Watforda, a danas i Burnleya i Evertona. Nadamo se da će na ovome i ostati, i da ćemo moći uživati u ostalih 7 utakmica.
Pored Engleske Premier lige u nedjelju se igra još Škotski Premiership i Sjevernoirski Premiership, po uzoru na ovaj veliki dan.

Dakle, u nedjelju na Vama je da zovete društvo ili ipak odete u lokalni pub, odigrate tikete u Mozzartu i cijeli dan uživate u ovom prazniku, prazniku fubala. Pratite Mozzart i igrajte najveće kvote na svijetu.

Tagovi: boxing day, Mozzart,

Vezane vijesti

New Team
Sarajlije se priključile Mozzartovoj akciji 'ReZZikliraj'

Proteklih dana velika ekološka akcija kompanije Mozzart "ReZZikliraj" nastavljena je u Kantonu Sarajevo. Ova društveno odgovorna kampanja privu...

New Team
Turneja 'Krajina je srce BiH' završena uz podršku Mozzarta

Sportsko-zabavna turneja „Humanih zvijezda BiH“ završena je ovog vikenda utakmicama u Cazinu i Bosanskoj Otoci. Za gostovanje „Humanih zvijezda“ v...

New Team
Naprijed Naprijede: Mozzart sponzor čuvenog banjalučkog kluba

Brojni sportski klubovi teže ostvarivanju što boljih sportskih rezultata, ali im se na putu često nađu finansijske prepreke, pa su im vjetar u leđa i pomo

New Team
Mozzart donirao opremu FK Borac iz Osinje

Fudbalski klub Borac iz Osinje tradiciju ovog sporta u okolini Dervente gaji od 1975. godine. Ranije su igrali Treću regionalnu ligu, a bili su i osvajači Kupa dobojske regije...