UEFA odgovorila na žalbu Portugala i objasnila zašto se VAR ne koristi u kvalifikacijama

29. 03. 2021, 13:51 - Sport

Nogometni savez Portugala uputio je žalbu UEFA-i nakon utakmice protiv Srbije, u kojoj im zbog sudijskog previda nije priznat čist pogodak u posljednjim trenucima meča, a iz krovne kuće evropskog nogometa uslijedio je ekspresan odgovor.

U dopisu upućenom UEFA-i Portugalci su iznijeli tri zatjeva. Prva dva su nužnost upotrebe VAR-a i gol signalizacije u kvalifikacijama za SP, a tražili su i suspenziju nizozemskog arbitra Dannyja Makkelieja. 

UEFA je u odgovoru objavila kako je namjeravala koristiti VAR tehnologiju u kvalifikacijama za SP 2022. godine, ali je odustala zbog komplikovane situacije u vezi s pandemijom koronavirusa. 

"UEFA je 2019. godine predložila FIFA-i upotrebu VAR tehnologije u kvalifikacijama za SP. Međutim, utjecaj pandemije koronavirusa na operativne i logističke sposobnosti naveo je UEFA-u da odgodi primjenu VAR-a u grupnoj fazi Evropske lige, kao i da povuče prijedlog za korištenje VAR-a u evropskim kvalifikacijma za SP," navodi se u saopćenju evropske nogometne federacije, koja će naknadno razmatrati suspenziju Dannyja Makkelieja. 

Žalbu je uputila i Španija zbog jedanaesterca koji je dosuđen Grčkoj u susretu koji je završio 1:1. 

"Također, VAR se nije koristio ni u grupnoj fazi Lige nacija prošle jeseni i zbog toga se do sada nije koristio u utakmicama grupne faze kvalifikacija reprezentacija koje igraju pod okriljem UEFA-e", dodatno su objasnili iz Nyona.

klix.ba

Tagovi: Portugal, UEFA, Srbija,

Vezane vijesti

New Team
Sjajne igre dolaze na naplatu: Mitrović pred transferom karijere

Aleksandar Mitrović igra u životnoj formi, i to jednostavno nije moglo proći neopaženo. Reprezentativac Srbije je u 18 utakmica u engleskom Championshipu postigao nevjerovat...

New Team
I Srbiju i Hrvatsku čeka napredak na FIFA rang listi

Srbija je tokom reprezentativne pauze prvo u prijateljskoj utakmici savladala Katar 4:0 i zaradila skoro 5 bodova, a potom velikom pobjedom u Lisabonu nad Portugalom 1:2 izboril...

New Team
Mozzart daje najveće kvote na svijetu: Srbija U21 1,28, Francuska 2,75, Mali 1,70, Australija 1,55

Nigdje nećete naći veće U toku su reprezentativne akcije širom planete. Bukmejkeri  Mozzarta su za ...

New Team
Tottenham dobio opomenu UEFA-e zbog detalja na golmanskim rukavicama

Engleski premijerligaš Tottenham dobio je opomenu od UEFA-e nakon utakmice Konferencijske lige protiv Rennesa (2:2), a razlog su rukavice golmana Spursa Pierluigija Golli...