Želi li FIFA spriječiti odlazak BiH u Južnu Afriku?

16. 11. 2009, 13:25 - Sport

Nakon utakmice između Portugala i BiH odigrane u Lisabonu nastavlja se priča o želji čelnika FIFA-e da na Svjetskom prvenstvu gleda isključivo reprezentacije sa velikim zvijezdama u svojim sastavima, poput naših protivnika sa Cristianom Ronaldom na čelu.

Nakon utakmice između Portugala i BiH odigrane u Lisabonu nastavlja se priča o želji čelnika FIFA-e da na Svjetskom prvenstvu gleda isključivo reprezentacije sa velikim zvijezdama u svojim sastavima, poput naših protivnika sa Cristianom Ronaldom na čelu.

Portugal je dobro počeo utakmicu, a bolja igra se isplatila nakon 31. minute golom Brune Alvesa. Nakon toga je naša reprezentacija preuzela inicijativu, i do kraja utakmice pogodila dvije prečke, stativu i imala još dvije odlične prilike preko Salihovića i Džeke.

Prema pisanju hrvatskog internet portala Index.hr, Portugal nije izgledao kao ekipa koja pripada elitnom društvu u Južnoj Africi, ali za FIFA-u, Portugal jednostavno mora biti u Južnoj Africi i to zbog svjetskog branda Cristiana Ronalda, koji se smatra jednim od najboljih igrača na kugli zemaljskoj.

Prije nekoliko sedmica predsjednik krovne svjetske fudbalske organizacije, Sepp Blatter "odao" se u jednom medijskom istupu: "Svjetsko nogometno prvenstvo bez najboljih igrača svijeta Lionela Messija i Cristiana Ronalda ne bi imalo smisla, niti bi zapravo bilo zanimljivo". Blatter je rekao, a Argentina i Messi su se nekoliko dana kasnije kvalificirali. Sada se isto očekuje i od Portugala, odnosno Cristiana Ronalda, piše Index.hr.

Nakon ovakvih Blatterovih izjava sudijske odluke od subote postaju shvatljivije. Svirao je Martin Atkinson ono što nikada ne bi u utakmicama engleske Premier Lige, a trojici naših igrača pokazao je žute kartone zbog kojih neće moći nastupiti u revanšu u Zenici. Tome još svakako treba dodati nekoliko prekršaja za Portugalce na samoj ivici 16-terca. Ne treba napominjati kakvi su šuteri Deco, Nani i Simao, iako nisu uspjeli realizovati nijedan od slobodnjaka.

Prvi korak prema raspletu koji je FIFA zacrtala, a to je odlazak Francuske, Portugala, Rusije i Grčke, napravljen je prije žrijeba parova baraža, kada je FIFA na čelu sa Blatterom odredila nosioce kako bi put "velikim" bio što lakši.

Sada je već sasvim jasno da FIFA u Južnoj Africi ne želi gledati BiH, Irsku ili Sloveniju, ekipe bez zvijezda poput Ronalda, Henryja, Arshavina, koji su mamci za medije i sponzore i mašine za pravljenje novca. Nadamo se i vjerujemo da će, uprkos svim podmetanjima, barem Zmajevi uspjeti pomrsiti račune predodređenim za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

(Sarajevo-x.com)

Vezane vijesti

New Team
Za dugu tradiciju: Mozzart podržao NK Jedinstvo Bihać

Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća jedan od najdugovječnijih sportskih kolektiva u BiH. Osnovan je davne 1919. godine, a do danas njihova i ljubav navijača „Sila nebesk...

New Team
I Srbiju i Hrvatsku čeka napredak na FIFA rang listi

Srbija je tokom reprezentativne pauze prvo u prijateljskoj utakmici savladala Katar 4:0 i zaradila skoro 5 bodova, a potom velikom pobjedom u Lisabonu nad Portugalom 1:2 izboril...

New Team
Sjeverna Makedonija je u baražu!

Sjeverna Makedonija se plasirala u baraž za Svjetsko prvenstvo u teškoj i zahtjevnoj grupi gdje su sigurno već favoriti bili Njemačka, Rumunija i Island. Mak...

New Team
BiH definitivno bez SP, Pjanić izviždan!

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je sve šanse da se domogne baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru. Zmajevi su u sedmom kolu grupe D...