Mozzart uz asistenciju Mesuda Pezera podržao Sigurnu kuću Zenica

Objavio Admin Objavljeno March 12, 2024, 16:13
Ženama i djeci stigla bogata donacija odjeće i higijenskih proizvoda

Regionalni lider u priređivanju igara na sreću nastavlja da se zalaže za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja kroz tradicionalnu akciju „Stop nasilju nad ženama“. Uz asistenciju uspješnog atletičara Mesuda Pezera, predstavnici kompanije Mozzart uručili su donaciju i Sigurnoj kući Zenica i time podržali sve ustanove ovog tipa u našoj zemlji.

„Brigu kompanije Mozzart za Sigurne kuće u našoj zemlji izuzetno cijenim. Svojoj akcijom su pokazali osjetljivost za žene i djecu žrtve nasilja, dok mnogi te žrtve i ne primjećuju, a što može biti dio stereotipnih odnosa i predrasuda“- poručuje dr. sci. Sabiha Husić, direktorica Udruženja Medica, Zenica.



Ovo udruženje rukovodi Sigurnom kućom koja u Zenici postoji već tri decenije, a za to vrijeme pružili su smještaj i brigu za više od 3.000 korisnica. Trenutno je ova Sigurna kuća dom za 15 osoba među kojima je pet žena i desetoro djece. Svim korisnicima omogućavaju zbrinjavanje i pomoć, obuhvatajući logističku podršku i stručnu, te okupacionu terapiju i ekonomsko osnaživanje.

Žene sa djecom tu mogu da borave do šest mjeseci, ali, ukoliko procijene da je neophodno zbog tretmana i podrške, ostaju u Sigurnoj kući i duže uz dogovor sa Centrom za socijalni rad. Podrška žrtvama nasilja se tu ne završava. I nakon izlaska iz Sigurne kuće, trude se da im pomognu u nabavci hrane, plaćanju režija, stanarine, kupovini plastenika, sadnica, opreme i mašina za samostalan rad, te kroz posredovanje u zapošljavanju.



Tim više, posebno cijene podršku društveno odgovornih kompanija u misiji protiv rodno zasnovanog nasilja. Donacija higijenskih paketa za žene i djecu, kao i odjeće, veoma ih je obradovala, a posebno im znači što se akciji pridružio uspješni bacač kugle, njihov sugrađanin Mesud Pezer.

„Mozzart je danas posjetom i donacijom pokazao da misli o ženama i djeci u Sigurnoj kuci. Posebno hvala sportisti Mesudu Pezeru koji nas je posetio jer nam trebaju saveznici u zajedničkom zalaganju za život bez nasilja“- dodaje dr. sci. Sabiha Husić, direktorica Udruženja Medica, Zenica.

Kroz brojne robne i novčane donacije, Mozzart je do sada podržao rad Sigurnih kuća u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Bijeljini, Tuzli, Modriči, Bihaću, te Sigurnog stana u Goraždu i Prihvatnog centra u Jajcu. Ovu plemenitu misiju, uz asistenciju poznatih bh. sportista, nastaviće i u narednom periodu.