Novi dresovi za nove šampione iz Tuzle

Objavio Admin Objavljeno July 14, 2023, 14:00
Fudbalski klub Mladost Solina iz Tuzle iduće godine će proslaviti 70. rođendan. Jubilej će dočekati u Prvoj ligi Tuzlanskog kantona u koju su se plasirali u novim Mozzart dresovima. Regionalni lider ih je, donacijom opreme, podržao u borbi za viši rang, a oni su opravdali naziv akcije „Novi dresovi za nove šampione“.

Sasvim sigurno da je svaka pomoć klubu dobro došla, a donacija dva kompleta sportske opreme nam je od velikog značaja za nastavak uspješne priče. Takođe, ponosni smo što je jedna velika kompanije kao što je Mozzart, primjetila naš trud i odlučila se da nas podrži i na taj način bude dio ovog uspješnog tima. To nam je znak da je naš mukotrpni rad primijećen nadaleko i to nam daje dodatnu snagu da nastavimo dalje sa pozitivnim pričama i projektima- kaže Jasmin Jogunčić, predsjednik Izvršnog odbora FK Mladost Solina Tuzla.

Trenutno imaju oko 120 registrovanih igrača, kako u seniorskoj tako i u omladinskim kategorijama. U takmičenjima, pod okriljem Nogometnog saveza Tuzlanskog kantona, za bodove se bore selekcije pretpionira, kadeta i seniorska ekipa.

A seniori su ove godine zablistali u novoj Mozzart opremi u kojoj su osvojili prvo mjesto u Drugoj kantonalnoj ligi Jug i time se plasirali u Prvu ligu Tuzlanskog kantona.

Ambicije za naredni period su im da ostanu stabilan prvoligaš, ali i da pokušaju da osvoje prvo mjesto i plasiraju se u Drugu ligu Federacije BiH. Budući da su osvajači Kupa Grada Tuzla i polufinalisti Kupa TK-a, te uspjehe žele da ponove, ali i da ostvare plasman u finale Kupa TK-a i samim tim plasman u Kup Federacije BiH. Takođe, plan im je da još više omasove omladinski pogon i registruju pionirsku selekciju za takmičenje u ligama NSTK-a.




Klub je tokom proteklih sedam decenija nekoliko puta osvajao Kup Grada Tuzle, te se tri puta plasirao među četiri najbolje ekipe u Kup takmičenju na području TK-a. U posljednje vrijeme, posebni uspjesi ostvareni su na poboljšanju infrastrukture koja je sada na nivou klubova iz najviših rangova takmičenja u našoj državi. Najpoznatije ime koje je poniklo iz ovog kluba svakako je dugogodišnji golman reprezentacije Bosne i Hercegovine Mirsad Dedić.

Klub opstaje uz pomoć volonterskog rada članova koji bez naknade organizuju odlaske na takmičenja, održavaju teren i finansijski pomažu rad kluba. Značajna im je i podrška društveno odgovornih kompanija, poput Mozzarta, kao i pojedinaca koji prepoznaju njihov rad. Za sredstva za sufinansiranje apliciraju i na javne pozive Grada Tuzla i Ministarstva sporta TK-a. U posljednje vrijeme imaju sve veću podršku lokalne zajednice za svoje projekte.

Jedan su od rijetkih fudbalskih klubova, posebno u nižim ligama, koji na čelu Skupštine ima damu jer je na posljednjoj sjednici na tu poziciju izabrana Zehra Ibrahimović.